Aircraft Performance Questions and Answers – Cruise Method 1 – 1

«
»

This set of Aircraft Performance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cruise Method 1 – 1”.

1. In cruise method 1 the air pressure is decreased whereas the aircraft weight is increased.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In cruise method 1 the air pressure is decreased as well as the aircraft weight is decreased. In cruise method 1 the W/p ratio is maintained constant and also L/D ratio is also kept constant.
advertisement

2. What is the condition of cruise method 1?
a) Air pressure is increased
b) Aircraft weight is increased
c) W/D ratio is kept constant
d) L/D ratio is varying
View Answer

Answer: c
Explanation: In cruise method 1 the air pressure is decreased as well as the aircraft weight is decreased. In cruise method 1 the W/p ratio is maintained constant and also L/D ratio is also kept constant.

3. Cruise climb technique is involved in ___________
a) cruise method 1
b) cruise method 2
c) cruise method 3
d) cruise method 4
View Answer

Answer: a
Explanation: Cruise climb technique is involved in cruise method 1. In cruise method 1 the air pressure is decreased as well as the aircraft weight is decreased. In cruise method 1 the W/p ratio is maintained constant and also L/D ratio is also kept constant.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is incorrect statement regarding cruise method 1?
a) W/D ratio is kept constant
b) L/D ratio is varying
c) Air pressure is decreased
d) Aircraft weight is decreased
View Answer

Answer: d
Explanation: In cruise method 1 the air pressure is decreased as well as the aircraft weight is decreased. In cruise method 1 the W/p ratio is maintained constant and also L/D ratio is also kept constant.

5. What is Brequet Range expression?
a) R1 = \(\frac{D}{C}\frac{L}{V}\) ln ω
b) R1 = \(\frac{1}{C} \left[\frac{2W}{\rho S}\right]^{\frac{1}{2}} \frac{C_L^{\frac{1}{2}}}{C_D}\) ln ω
c) R1 = \(\frac{1}{V} \left[\frac{2W}{\rho S}\right]^{\frac{1}{2}} \frac{C_L^{\frac{1}{2}}}{C_D}\) ln ω
d) R1 = \(\frac{V}{C}\frac{L}{D}\) ln ω
View Answer

Answer: d
Explanation: Brequet Range expression is given by R1 = \(\frac{V}{C}\frac{L}{D}\) ln ω where V is true airspeed, C is specific fuel consumption, L is lift, D is drag, and ω is fuel ratio. This Brequet Range expression comes in the cruise method 1.
advertisement

6. Brequet Range expression value is maximum at __________
a) 1.316 Vmd
b) 1.216 Vmd
c) 1.3 Vmd
d) 1.2 Vmd
View Answer

Answer: a
Explanation: Brequet Range expression is given by R1 = \(\frac{V}{C}\frac{L}{D}\) ln ω where V is true airspeed, C is specific fuel consumption, L is lift, D is drag, and ω is fuel ratio. This Brequet Range expression comes in the cruise method 1. Brequet Range expression value is maximum at 1.316 Vmd.

7. What is range factor in cruise method 1?
a) \(\left[\frac{V_{mdi}}{C} E_{max}\right]\)
b) \(\left[\frac{V_{max}}{C} E_{max}\right]\)
c) \(\Big\{\frac{2u^3}{u^4+1}\Big\}\)
d) \(\Big\{\frac{2u^4}{u^4+1}\Big\}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: Range factor in cruise method 1 is given by \(\left[\frac{V_{mdi}}{C} E_{max}\right]\). The range equation in cruise method 1 is given by R1 = \(\left[\frac{V_{mdi}}{C} E_{max}\right]\Big\{\frac{2u^3}{u^4+1}\Big\}\) ln ω where V is true airspeed, C is specific fuel consumption, L is lift, D is drag, Emax is endurance and ω is fuel ratio.
advertisement

8. Which of the following does range factor consists?
a) Air density
b) Cruise weight
c) Temperature
d) Cruise weight and air density
View Answer

Answer: d
Explanation: Range factor consists of cruise weight and air density. Range factor in cruise method 1 is given by \(\left[\frac{V_{mdi}}{C} E_{max}\right]\). The range equation in cruise method 1 is given by R1=\(\left[\frac{V_{mdi}}{C} E_{max}\right]\Big\{\frac{2u^3}{u^4+1}\Big\}\) ln ω where V is true airspeed, C is specific fuel consumption, L is lift, D is drag, Emax is endurance, u is relative airspeed and ω is fuel ratio.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Performance.

advertisement

To practice all areas of Aircraft Performance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter