Wireless & Mobile Communications Questions & Answers – Development of Wireless Networks

«
»

This set of Wireless & Mobile Communications Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Development of Wireless Networks”.

1. First generation cellular and cordless telephone networks are based on _________
a) Analog technology
b) Digital technology
c) Active technology
d) Passive technology
View Answer

Answer: a
Explanation: First generation cellular and cordless telephone networks are based on analog technology. All first generation cellular systems use FM modulation, and cordless telephones use a single base station to communicate with a single portable terminal.
advertisement

2. Which of the following is true for first generation wireless systems?
a) Efficient
b) Digital technology
c) High data rate
d) Low rate
View Answer

Answer: d
Explanation: First generation wireless systems provide analog speech and inefficient, low rate, data transmission between the base station and mobile user.

3. Which of the following network protocol is used by US cellular carriers to automatically accommodate subscribers who roam into their coverage regions?
a) IS-36
b) IS-121
c) IS-41
d) IS-14
View Answer

Answer: c
Explanation: US cellular carriers implemented the network protocol standard IS-41 to allow different cellular systems to automatically accommodate subscribers who roam into their coverage region.

4. IS-41 does not rely on autonomous registration.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: IS-41 relies on a feature of AMPS called autonomous registration. Autonomous registration is a process by which a mobile notifies a serving MSC of its presence and location.

5. MSC distinguishes home users from roaming users based on MIN.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The MSC is able to distinguish home users from roaming users based on the MIN of each active user, and maintains a real time user list in the home location register (HLR) and visitor location register (VLR).
advertisement

6. The visited system creates a __________ record for each roamer and notifies home system to update __________
a) HLR, VLR
b) VLR, MIN
c) MIN, ESN
d) VLR, HLR
View Answer

Answer: d
Explanation: The visited system creates a VLR record for each new roamer and notifies the home system via IS-41 so it can update its own HLR. IS-41 allows the MSCs of neighboring systems to automatically handle the registration and location validation of roamers so that users no longer need to manually register as they travel.

7. Which of the following is not an example of second generation wireless networks?
a) GSM
b) CT2
c) AMPS
d) PACS
View Answer

Answer: c
Explanation: AMPS is an example of first generation wireless networks. Second generation wireless systems employ digital modulation and advanced call processing capabilities. Example includes GSM, CT2, PACS and DECT.

8. In second generation wireless networks, the handoff process is called __________
a) MAHO
b) Soft handoff
c) Hard handoff
d) Inter system handoff
View Answer

Answer: a
Explanation: In second generation wireless networks, the handoff process is mobile controlled and is known as mobile assisted handoff (MAHO). The mobile units in these networks perform several other functions not performed by first generation subscriber units.

9. __________ is an example of second generation cordless telephone standard which allows each cordless phone to communicate with any number of base stations.
a) PACS
b) CT2
c) GSM
d) DECT
View Answer

Answer: d
Explanation: DECT is an example of second generation cordless telephone standard which allows each cordless phone to communicate with any number of base stations. In DECT, the base stations have greater control in terms of switching, signalling, and controlling handoffs.
advertisement

10. In PACS/ WACS, the BSC is called a _________
a) Radio port control unit
b) HLR
c) VLR
d) MIN
View Answer

Answer: a
Explanation: In PACS/ WACS, the BSC is called a radio port control unit. This architectural change has allowed the data interface between the base station controller and the MSC to be standardized.

11. FPLMTS is recently known by the name _________
a) GSM
b) ISDN
c) IMTS-2000
d) DECT
View Answer

Answer: c
Explanation: FPLMTS (Future Public Land Mobile Telecommunication Systems) is more recently been called International Mobile Telecommunication (IMT-2000). It implies emerging third generation wireless systems for hand held devices.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Wireless & Mobile Communications.

To practice all areas of Wireless & Mobile Communications for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn