Wireless & Mobile Communications Questions & Answers – Multicast in Wireless Networks

«
»

This set of Wireless & Mobile Communications Question Bank focuses on “Multicast in Wireless Networks”.

1. _______ is responsible for tunneling multicast packets to the MS’s currently subscribed FA.
a) Multicast home agent
b) Mobile multicast
c) Mobile station
d) Base station
View Answer

Answer: a
Explanation: Multicast home agent (MHA) is responsible for tunneling multicast packets to the MS’s currently subscribed FA. MHA serves MSs that are roaming around the foreign networks and are within its service range.

2. Every MS can have only one MHA.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Every MS can have only one MHA, which dynamically changes based on the location of the MS, whereas a HA of an MS never changes. The protocol requires that each MHA must be a multicast group member.

3. _______ provides a fast and efficient handoff for MSs in foreign networks.
a) MHA
b) MMP
c) CBT
d) MS
View Answer

Answer: b
Explanation: MMP provides a fast and efficient handoff for MSs in foreign networks. It also enables location-independent addressing.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. MMP combines the concepts of _______ and ________
a) Mobile IPs, GSM
b) Core based trees, GSM
c) Mobile IPs, core based trees
d) Core based trees, LTE
View Answer

Answer: c
Explanation: MMP combines the concepts of Mobile IP and core-based trees (CBT). Here the former controls communication up to the foreign network, and the latter manages movement of the MSs inside them.

5. ________ designed for an Internet work environment with small wireless cells.
a) MMP
b) RMDP
c) RM2
d) Mobicast
View Answer

Answer: d
Explanation: Mobicast is designed for an Internet work environment with small wireless cells. It assumes that a set of cells are grouped together and are served by a domain foreign agent (DFA).

6. ________ serve as multicast forwarding agents and are meant to isolate the mobility of the mobile host from the main multicast delivery tree.
a) DFA
b) MHA
c) FA
d) MMP
View Answer

Answer: a
Explanation: DFAs serve as multicast forwarding agents and are meant to isolate the mobility of the mobile host from the main multicast delivery tree. This hierarchical mobility management approach tries to isolate the mobility of the FAs from the main multicast delivery tree.

7. Mobicast is based on a method proposed by the IETF to support multicast over Mobile-IP.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Mobicast is based on a method proposed by the IETF to support multicast over Mobile-IP. To handle the case when an MS is both the source and recipient of a multicast session, one needs to minimize the possibility of rebuilding the complete multicast tree at each foreign domain the MS visits.
advertisement

8. _______ is meant to be implemented for use on the MBONE.
a) MMP
b) RMDP
c) RM2
d) Mobicast
View Answer

Answer: b
Explanation: The reliable multicast data distribution protocol (RMDP) is meant to be implemented for use on the MBONE. It relies on the use of FEC and ARQ information to provide reliable multicast service.

9. __________ is a reliable multicast protocol and is used for both wired and wireless environments.
a) MMP
b) RMDP
c) RM2
d) Mobicast
View Answer

Answer: c
Explanation: Reliable mobile multicast (RM2) is a reliable multicast protocol and is used for both wired and wireless environments. RM2 guarantees sequential packet delivery to all its multicast members without any packet loss.
advertisement

10. ____________ relies on IGMP.
a) MMP
b) RMDP
c) RM2
d) Mobicast
View Answer

Answer: c
Explanation: RM2 relies on the Internet group management protocol (IGMP) to manage multicast group membership. RM2 is a hierarchical protocol that divides a multicast tree into subtrees, whereby subcasting within these smaller regions is applied using a tree of retransmission servers.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Wireless & Mobile Communications.

To practice Wireless & Mobile Communications Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.