Steam Turbines Questions and Answers – Turbine Performance and Effect of Throttle Governing

«
»

This set of Steam and Gas Turbines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Turbine Perfomance and Effect of Throttle Governing”.

1. In small turbines initial cost for throttle governing is ________
a) Low
b) High
c) Same as of Big turbines
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In small turbines initial cost of throttle governing is low.
advertisement

2. In small turbines throttle valve is actuated by ________
a) Pneumatic governor
b) Hydraulic governor
c) Centrifugal governor
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In small turbines throttle valve is actuated by centrifugal governor.

3. Turbine shaft and rotating shafts are connected by a gear mechanism.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Both turbine shaft and rotating shaft are connected by a gear mechanism.

4. Sleeves of the governor rotate ___________
a) perpendicularly
b) parallel
c) axially
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Both turbine shaft and rotating shafts are connected by a gear mechanism axially.

5. When the load is decreased the turbine shaft speed is ____________
a) decreased
b) increased
c) remains constant
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: When the load is decreased the turbine shaft speed is increased.
advertisement

6. In big turbines ________ is used to increase the lever sensitivity.
a) Servo mechanism
b) Centrifugal governor
c) Gear mechanism
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In big turbines servo mechanism is used to increase the lever sensitivity.

7. Small deflections in the lever are magnified by _______
a) mass flow Governor
b) servo mechanism
c) mass flow
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Small deflections in the lever are magnified by relay system.

8. When volume of flow is limited produced power _______
a) Limits
b) Varies
c) There is no relation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When volume of flow is limited it limits produced power also.

9. Pressure of the steam is __________ at the entry during throttle governing.
a) increased
b) decreased
c) remained constant
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In throttle governing available energy is limited by reducing the pressure of steam at the entry.
advertisement

10. In throttle governing, flow rate is controlled by steam control valve.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Partially opened steam controlled valve is used to control flow rate in throttle governing.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Steam and Gas Turbines.

To practice all areas of Steam and Gas Turbines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn