Steam and Gas Turbines Questions and Answers – Disk Stresses and Blade Fastening

«
»

This set of Steam and Gas Turbines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Disk Stresses and Blade Fastening”.

1. Rotating disks are subjected to _______
a) mechanical stress
b) thermal stress
c) mechanical & thermal stress
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Rotating disks are subjected to both mechanical and thermal stresses.
advertisement

2. Internal pressure on the disk are due to _______
a) broken fittings
b) expanded fittings
c) shrink fitted on its mountings
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Internal pressure on disk is caused due to shrink fitted on its mountings.

3. Finite element analysis is done for rotating disk.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Different temperatures are established when hot gasses are passed and hence finite element analysis is done.

4. High stresses in rotating disks are caused due to _______
a) excessive temperature
b) excessive rotating speeds
c) excessive temperature & rotating speeds
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: High stresses in rotating disks are caused due to excessive rotating speeds.

5. Rotational disks deform due to ______________
a) uni symmetrical
b) multi symmetrical
c) axi symmetrical
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Deformation of rotational disks is axi symmetrical.
advertisement

6. Gas turbine discs are made of _______
a) Chromium
b) Chrome-Nickel steel alloy
c) Nickel
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Chrome-nickel steel alloy is used to make gas turbine discs in general.

7. Contact at fastening between blade root and disk staple is ________
a) one dimensional
b) two dimensional
c) three dimensional
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Three dimensional contact is maintained at fastening between blade root and disk staple.

8. Some of the fasteners are _______
a) Bolts
b) Nuts
c) Keys
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Keys, Nuts and Bolts are some fasteners in turbine generator steam turbines.

9. ________ are used to secure some fasteners which have tendency to slip or slide away.
a) Bolts
b) Nuts
c) Washers
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Washers are used to lock fasteners which slip or slide away.
advertisement

10. Bolts are _______ fasteners.
a) locking fasteners
b) threaded fasteners
c) frictional fastener
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Bolts are threaded fasteners as they have threading on them.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Steam and Gas Turbines.

To practice all areas of Steam and Gas Turbines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn