Steam and Gas Turbines Questions and Answers – Elementary Gas Dynamics

«
»

This set of Steam and Gas Turbines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Elementary Gas Dynamics”.

1. Continuous flow of fluid is called as _______
a) Continuum
b) Invincible flow
c) Continuum & Invincible flow
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Continuous flow of fluid is called continuum.
advertisement

2. Knudsen number does not have any __________
a) units & dimension
b) units
c) dimension
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Knudsen number does not have any dimension and units.

3. Continuum in fluids is predicted by using ________
a) Knudsen number
b) Mach number
c) Knudsen & Mach number
d) None of the mentioned
View Answer

Answer:a
Explanation: Continuum in fluids is predicted by using Knudsen number. Mach number is used to define the speed of sound proportionality.

4. Ratio of mean free path to characteristic length is called as _________
a) Mach number
b) Knudsen number
c) Nusselt number
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Ratio of mean free path to characteristic length is called Knudsen number. Nusselt number is used in heat transfer.

5. Distance traveled by the molecule in between successive collisions is called as __________
a) mean free path
b) kinetic path
c) mean free path & kinetic path
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Distance traveled by the molecule in between successive collisions is called as mean free path.
advertisement

6. Knudsen number is less than _______
a) 1
b) 0.5
c) 0.3
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Knudsen number is in between 0 and 0.3.

7. Continuum equations are valid only when Knudsen number is ________ than 0.3.
a) greater
b) less
c) equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Continuum equations are valid only when Knudsen number is less than 0.3

8. When altitude of earth is in between 90 km and 150 km Knudsen number can be in between 0.3 and _________
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: When altitude of earth is in between 90 km and 150 km Knudsen number can be in between 0.3 and 1.

9. Knudsen number ranges in between 0.3 and 1 in ________
a) boundary & transient region
b) boundary region
c) transient region
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Knudsen number ranges in between 0.3 and 1 in transient region.
advertisement

10. Kinetic theory of gasses are applicable only when Knudsen number is greater than 1.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Kinetic theory of gasses are applicable when Knudsen number is greater than 1.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Steam and Gas Turbines.

To practice all areas of Steam and Gas Turbines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn