Gass Turbines Questions and Answer – Ideal, Actual Inter cooling and Reheat

«
»

This set of Gas Turbine Questions and Answers for freshers focuses on “Ideal, Actual Intercooling and Reheat”.

1. A gas turbine is called as __________
a) Expansion turbine
b) Combustion turbine
c) Compression turbine
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In gas turbine energy is provided to rotate the turbine by combusting the fuel and hence it is also called a combustion turbine.
advertisement

2. A combustion chamber in gas turbine is present in between upstream compressor and down stream turbine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Atmospheric air is compressed in compressor and then fuel is sprinkled on compressed air in combustion chamber and fuel is burnt there. The energy produced in combustion chamber is used to rotate the turbine.

3. In ideal gas turbine isoentropic and isobaric process takes place.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In ideal gas turbine
isoentropic compression
isobaric compression
isoentropic expansion takes place.

4. In actual gas turbine, mechanical energy is converted into heat by _________
a) none of the mentioned
b) frictional losses in compressor
c) no mechanical energy is converted into heat energy
d) friction between piston and cylinder
View Answer

Answer: d
Explanation: In combustion chamber friction is present in between piston and cylinder and that is why some of the mechanical energy is converted into heat energy.

5. A typical heat exchanger removing heat from compressor is called as intercooler.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: An intercooler is an heat exchanger removing heat from compressor.
advertisement

6. In IC engines intercooler is used to __________
a) overall efficiency
b) increase volumetric efficiency
c) heat rate
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Inter cooler reduces unwanted heat from compressor and can increase volumetric efficiency.

7. Knocking of the fuel can be reduced by _________
a) using intercooler
b) decreasing air intake pressure
c) increasing air intake
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: By using intercooler air intake is decreased and hence it reduces knocking of fuel.

8. Compression with intercooler causes ________
a) increase in the compressor work
b) decrease in the compressor work
c) increases the overall efficiency
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: When intercooler is used it uses some of the work produced and reduces the net work done by compressor.

9. Extra cooling can be done by __________
a) decreasing no of fins
b) increasing number of fins
c) spraying mist on inter cooler surface
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Extra cooling can be done by spraying mist on the surface of intercooler.
advertisement

10. Using of intercooler and reheating process ________ efficiency.
a) increases
b) decreases
c) does not change
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When intercooler and reheater are used in gas turbines they increase efficiency by reducing the wastage of heat.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Steam and Gas Turbines.

To practice all areas of Gas Turbines for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn