Steam Turbines Questions and Answers – Automatic Extraction Turbines

This set of Steam and Gas Turbines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Automatic Extraction Turbines”.

1. Extraction turbines has an opening in its casing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Extraction steam turbines has an opening in its casing.

2. __________ steam is moved to condenser from the turbine in a single step.
a) Total
b) partial
c) depends on load
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Some of the steam is extracted at intermediate pressure from casing and the remaining steam is sent to condenser.

3. The steam extraction is __________ extracted.
a) automatically
b) manually
c) automatically or manually
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The steam extraction may or may not be automatically extracted.
advertisement
advertisement

4. Regulated extraction _________ the total electricity produced.
a) reduces
b) increases
c) has no effect on
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Regulated extraction increases the additional electricity produced by steam extraction from casing.

5. Each extracting points on the casing has ______ temperature.
a) different
b) same
c) depends on the load
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: At each extracting point there will be a different pressure and hence temperature also changes.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. Each extracting points on the casing has _______ pressure.
a) same
b) different
c) depends on the load
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Each extracting point on the casing has a different temperature and pressure.

7. Automatic extraction turbines generate electrical energy.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Automatic extraction turbines generate both electrical and thermal energy.
advertisement

8. Automatic extraction turbine generate __________
a) mechanical & thermal energy
b) mechanical energy
c) thermal energy
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Automatic extraction turbine generate both electrical and thermal energy.

9. __________ extraction turbines are combined heat and power supply turbines.
a) Automatic
b) Manual
c) Manual or Automatic
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Combined heat and power supply turbines are classified as automatic extraction turbines,back pressure turbines and back pressure extraction turbines.
advertisement

10. In automatic extraction turbines pressure of extracted steam is maintained by __________
a) Extraction points on case
b) Control system
c) Extraction points on case and Control system
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In automatic extraction turbines pressure of extracted steam is maintained by control system.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Steam and Gas Turbines.

To practice all areas of Steam and Gas Turbines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.