Steam and Gas Turbines Questions and Answers – Losses in Impulse Blade Passages

«
»

This set of Steam and Gas Turbines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Losses in Impulse Blade Passages”.

1. ____________ is developed when working fluid is passed through blade passage.
a) Internal heat loss
b) External heat loss
c) Heat loss
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When working fluid is passing through blade passage, due to friction internal heat loss occurs.
advertisement

2. Kinetic energy of working fluid is _________ kinetic energy of case lossless flow.
a) Equal to
b) Lesser than
c) Greater than
d) Depends on the situation
View Answer

Answer: c
Explanation: Kinetic energy of the case lossless flow is lesser than the kinetic energy of working fluid.

3. Ratio of actual velocity to velocity of case lossless flow is called as _______
a) Velocity coefficient
b) Velocity gradient
c) No specific ratio
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Velocity coefficient is the ratio of actual velocity to velocity of case lossless flow.

4. Difference between actual enthalpy of working fluid to case enthalpy of isoentropic flow is called as _______
a) Case lossless flow
b) Entropy change
c) Losses
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Losses are the enthalpy differences between working fluid and casses of isoentropic flow.

5. The losses occurred due to enthalpy changes is caused due to _________
a) Pressure difference
b) Friction
c) Temperature difference
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Friction causes the enthalpy change.
advertisement

6. Velocity coefficient is applicable for __________
a) Parallel flow passage
b) Counter flow passage
c) All types of flow passages
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Velocity coefficient is applicable for all types of flow passages.

7. Velocity coefficient can be applied for ___________ flow passage.
a) convergent
b) divergent
c) depends on
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Velocity coefficient can be applied for any flow passage.

8. Velocity coefficient can be applied for __________ blade passage.
a) none
b) impulse
c) reaction
d) any
View Answer

Answer: d
Explanation: Velocity coefficient can be applied for any flow passage.

9. Blade profile losses for a diffuser blade depends on ____________
a) Enthalpy
b) Entropy
c) Kinetic energy
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Blade profile losses for a diffuser blade is related to the kinetic energy.
advertisement

10. Blade profile losses are ____________ losses of the stages at turbomachine.
a) Greater
b) Smaller
c) Equal
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Losses at the stages of turbomachines are greater than blade profile losses.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Steam and Gas Turbines.

To practice all areas of Steam and Gas Turbines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn