Gas Turbines Questions and Answers – Twin Shaft Plant

«
»

This set of Steam and Gas Turbines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Twin Shaft Plant”.

1. SGT700 is a ________ shaft power plant.
a) single
b) twin
c) triple
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: SGT700 is a twin shaft gas power plant.
advertisement

2. SGT600 is ________ shaft power plant.
a) single
b) twin
c) multiple
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Upgradation of SGT600 that is SGT700 is a twin shaft power plant. SGT600 is a single shaft power plant.

3. Power output of SGT700 plant is __________
a) 30.40MW
b) 36.78MW
c) 32.80MW
d) 38.80MW
View Answer

Answer: c
Explanation: Power output of SGT700 is 32.82MW.

4. Electrical efficiency of SGT700 is _________
a) 37.2%
b) 38%
c) 39%
d) 40%
View Answer

Answer: a
Explanation: The electrical efficiency of SGT700 is 37.2%.

5. SGT700 produces _______ noise.
a) high
b) low
c) medium
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: SGT700 produces low noise.
advertisement

6. SGT700 produces _______ vibrations.
a) medium
b) low
c) high
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: SGT700 produces low vibration and low noise.

7. SGT700 is resistant to H2S gas.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: SGT700 gas power plant is resistant to H2S gas.

8. SGT100 power plant has a power output of ________
a) 10 MW
b) 5 MW
c) 20 MW
d) 25 MW
View Answer

Answer: b
Explanation: SGT100 has a power output of 5 MW.

9. Gas turbines used for mechanical drives have _______ shaft.
a) single
b) multiple
c) dual
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Gas turbines used for mechanical drives use dual shafts.
advertisement

10. Mechanical drive application have _________ efficiency than electrical applications by 10%.
a) more
b) less
c) both are equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Mechanical drive application has more efficiency when compared to electrical application by 2%.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Steam and Gas Turbines.

To practice all areas of Steam and Gas Turbines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn