Gas Turbines Questions and Answers – Torque Characteristics

«
»

This set of Steam and Gas Turbines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Torque Characteristics”.

1. Torque speed characteristics of _______ shaft gas turbine is same as that of dual shaft gas turbine.
a) single
b) multiple
c) double
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Torque speed characteristics of single shaft gas turbine is different from the dual shaft gas turbine.
advertisement

2. In single shaft gas turbine when torque output is 50% engine speed is about _______
a) 50%
b) 80%
c) 90%
d) 100%
View Answer

Answer: b
Explanation: In a single shaft gas turbine when the engine speed is about 80% the torque is about 50%.

3. In a single shaft gas turbine when the engine speed is about 100% the torque output is ______
a) 40%
b) 50%
c) 80%
d) 100%
View Answer

Answer: d
Explanation: In a single shaft gas turbine when the engine speed is about 100% the torque output is 100%.

4. In a single shaft gas turbine output shaft is connected to a ________ speed compressor.
a) high
b) low
c) medium
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In a single shaft gas turbine output shaft is connected to a high speed compressor.

5. Stability of the rotation in gas turbine compressor is due to ______ inertia.
a) low
b) high
c) medium
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Stability of the rotation in gas turbine compressor is due to high inertia.
advertisement

6. In a dual shaft gas turbine when the speed is about 60% the torque is increased to _______
a) 100%
b) 90%
c) 140%
d) 120%
View Answer

Answer: c
Explanation: In a double shaft gas turbine when the speed is about 60% the torque is increased to 140%. These values are found from torque and speed curve.

7. In dual shaft gas turbine when the engine speed is 40%, the engine torque is reduced to _________
a) 90%
b) 160%
c) 100%
d) 80%
View Answer

Answer: b
Explanation: In a dual shaft gas turbine when the engine speed is 40% the torque is increased to 160%. These values are found from graph plotted between torque and speed.

8. Engine output is the ratio of __________ and torque.
a) speed
b) displacement
c) input
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Product of speed and torque is known as engine output.

9. At low speeds the output is __________ in dual shaft gas turbine.
a) low
b) medium
c) high
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: At low speeds the outputs of dual shaft gas turbines are high.
advertisement

10. In diesel engines engine output increases when engine speed decreases.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In diesel engines engine output decreases with the decrease in the engine speed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Steam and Gas Turbines.

To practice all areas of Steam and Gas Turbines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn