Steam Turbines Questions and Answers – Types

This set of Steam and Gas Turbines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types”.

1. Non Condensing steam turbine can also be called as _________
a) Extraction steam turbine
b) Back pressure steam turbine
c) Impulse steam turbine
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The other name for Non condensing turbines is back pressure turbines.

2. Condensing turbine is used for __________
a) central power generation
b) to reduce outlet temperature
c) to increase efficiency of steam
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Reducing outlet temperatures and increasing efficiency of the steam are required for every turbine irrespective of its use. So condensing turbines are used for central power generation.

3. Steam turbine is classified on basis of __________
a) type of blades
b) exhausting condition
c) type of Steam flow
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Steam turbines are classified by
type of blades, exhausting condition, type of steam flow, division of steam flow, type of compounding.
advertisement
advertisement

4. High pressure turbine is a Non-Condensing turbine due to __________
a) exhaust conditions
b) axial flow of the steam
c) pressure-velocity compounding
d) velocity compounding
View Answer

Answer: a
Explanation: For high pressure turbines exhaust conditions are controlled by regulating valve which makes them to come under the category of Non-Condensing turbines.

5. Impulse blades are in the shape of __________
a) Rain drop
b) Circular
c) Half moon
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Blades used in impulse turbines are half moon shaped because as steam enters the moving blade it pushes the blade forward.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Astern turbines are used in _________
a) power generation
b) marine purposes
c) aircraft
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Astern turbines are those classified based on exhaust conditions and are used for marine purposes.

7. In condensing turbines vacuum is obtained by ____________
a) sudden pressure drop
b) removal of non condensable gases
c) sudden drop in pressure and by removal of non condensable gases
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Due to sudden drop in pressure vacuum appears and the remaining non condensable gases are removed from the steam in order to maintain the vacuum.
advertisement

8. Cross compound steam turbines are once used in _____________
a) generation of electricity
b) marine ships
c) automobiles
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Cross compound turbines are once used in marine ships before two stroke diesel engines.

9. When steam reaches turbine blades the type of force responsible for moving turbine blades are _____________
a) Axial force
b) Shear force
c) Longitudinal force
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Axial force pushes the turbine blade forward and causes movement in turbine blade.
advertisement

10. Reaction turbine works with the force obtained from change in pressure energy.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Reaction turbine runs with the force obtained from change in pressure energy.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Steam and Gas Turbines.

To practice all areas of Steam and Gas Turbines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.