Steam Turbines Questions and Answers – Pressure Coefficients and Slip Factor

«
»

This set of Steam and Gas Turbines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pressure Coefficients and Slip Factor”.

1. Fluid slip in the impeller can be measured by ____________
a) Pressure coefficient
b) Slip factor
c) Pressure coefficient & Slip factor
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Fluid slip in the impeller can be measured by slip factor.
advertisement

2. Deviation in the angle of the fluid leaving the impeller is called as _________
a) slip factor
b) pressure rise
c) fluid slip
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The deviation in the angle of the fluid leaving the impeller is called fluid slip.

3. In axial impellers fluid slip is ______
a) Small
b) Large
c) Medium
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In axial impellers fluid slip is quite small.

4. In radial impellers fluid slip is _________
a) Small
b) Large
c) Medium
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In radial impellers fluid slip is large.

5. Back eddy is also responsible for ___________
a) slip factor
b) mean blade loading
c) slip factor & mean blade loading
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Back eddy is also responsible for slip factor.
advertisement

6. Mean blade loading is also responsible for ___________
a) back eddy
b) slip factor
c) back eddy & slip factor
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Mean blade loading is responsible for slip factor.

7. Working fluid viscosity is also responsible for _________
a) slip factor
b) mean blade loading
c) back eddy
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Working fluid viscosity is also responsible for slip factor.

8. Boundary layer blockage is responsible for __________
a) back eddy
b) mean blade loading
c) slip factor
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Boundary layer blockage is also responsible for slip factor.

9. Slip factor is the ratio of ideal whirl velocity to actual whirl velocity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Slip factor is the ratio of actual whirl velocity to the ideal whirl velocity.
advertisement

10. When blade angle decreases slip factor also __________
a) decreases
b) remains constant
c) increases
d) none of the mentioned
View Answer

Answer:c
Explanation: When blade angle decreases slip factor increases.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Steam and Gas Turbines.

To practice all areas of Steam and Gas Turbines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn