Steam and Gas Turbines Questions and Answers – The Regenerator

«
»

This set of Steam and Gas Turbines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Regenerator”.

1. In regenerator energy is stored in ___________
a) gas medium
b) fluid medium
c) thermal medium
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In regenerator energy is stored in the thermal medium.
advertisement

2. Both hot and cold fluid used in regenerators is __________
a) same fluid
b) different fluid
c) depending on the situation
d) none of the mentioned
View Answer

Answer:a
Explanation: Both hot and cold fluid used in regenerators is the same fluid.

3. Heat regenerators are ___________
a) dependent
b) repetitive
c) costant
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Heat regenerators are repetitive.

4. Rotatary regenerators are _________ flow path.
a) parallel
b) counter flow path
c) repetitive
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Rotatry regenerators have counter flow path.

5. In a fixed matrix regenerator flow is __________
a) reversible
b) irreversible
c) repetitive
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In a fixed matrix regenerator flow is reversible. In fixed matrix regenerator flow can be in both directions depending on the requirement.
advertisement

6. In a fixed flow regenerator flow is __________
a) repetitive
b) counter
c) parallel
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In a fixed flow regenerator flow is counter current.

7. Fixed matrix regenerator is a part of ________ system.
a) valveless
b) valve
c) depending on the requirement
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Fixed matrix regenerators is a part of valveless system. In fixed matrix flow is reversible.

8. Rothemuhle regenerator has same design of _________ regenerator.
a) fixed matrix
b) varying matrix
c) varying & fixed matrix
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Rothemuhle regenerator has same design of fixed matrix regenerator.

9. Regenerators used in cryogenics are ________
a) small
b) large
c) medium
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Regenerators used in cryogenics are large. Cryogenic engines require large structures.
advertisement

10. Regenerators have lower surface area than recuperator.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Regenerators have higher surface area than recuperators.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Steam and Gas Turbines.

To practice all areas of Steam and Gas Turbines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn