Steam and Gas Turbines Questions and Answers – Regenerator Types and Mean Temperature Difference

«
»

This set of Steam and Gas Turbines Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Regenerator Types and Mean Temperature Difference”.

1. In rotary regenerators matrix is __________
a) constant
b) varying
c) zero
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In rotary regenerators matrix rotates continuously.
advertisement

2. In rotary regenerators matrix is ________
a) isothermal
b) isochoric
c) constant pressure process
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In rotary regenerators matrix is isothermal.

3. In rotary regenerators rotation is _________ to the flow direction.
a) parallel
b) perpendicular
c) concurrent
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In rotary regenerator rotation is always perpendicular to the flow direction.

4. In rotary regenerator rotation is __________ to the temperature gradient.
a) parallel
b) congruent
c) perpendicular
d) none of the mentioned
View Answer

Answer:c
Explanation: In rotary regenerator rotation is always perpendicular to both temperature gradient and flow direction.

5. In rotary regenerators fluid temperature is __________ across the flow area.
a) constant
b) varying
c) zero
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In rotary regenerators fluid temperature varies across the flow area.
advertisement

6. In fixed matrix regenerator the fluid is ducted to the valves to flow through various matrices.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In fixed matrix regenerator the fluid is ducted to the valves to flow through various matrices.

7. Outlet temperatures of fixed matrix regenerator is ______ with time.
a) constant
b) varying
c) zero
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Outlet temperatures of the fixed matrix regenerator varies with time.

8. Micro scale regenerator has multi grating structure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Micro scale regenerator has multi grating structure.

9. In micro scale regenerator each layer is _______ from the adjacent layer.
a) equal
b) subset
c) offset
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In micro scale regenerator each layer is offset from the adjacent layer.
advertisement

10. Rothemuhle regenerator has a _______ matrix in a disk shape.
a) moving
b) fixing
c) no matrix
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Rothemuhle regenerator has a fixed matrix in a disk shape.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Steam and Gas Turbines.

To practice all areas of Steam and Gas Turbines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn