Renewable Energy Questions and Answers – World Energy Status – 2

«
»

This set of Renewable Energy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “World Energy Status – 2”.

1. Which of the following leads the energy production in low-carbon sources?
a) Photovoltaics
b) Wind energy
c) Solar thermal power systems
d) Nuclear energy
View Answer

Answer: a
Explanation: Solar energy, especially photovoltaics are becoming popular low-carbon energy sources. Photovoltaic systems are installed in both, industries and houses to meet their respective energy demands.
advertisement

2. Which of the following countries is least dependent on fossil fuels?
a) India
b) Iceland
c) USA
d) England
View Answer

Answer: b
Explanation: Iceland is least dependent on fossil fuels. The energy requirement of Iceland is satisfied by many other non-fossil fuel energy sources like geothermal power plants.

3. Which of the following developed enjoys low electricity prices?
a) Belgium
b) Italy
c) Sweden
d) Germany
View Answer

Answer: c
Explanation: Sweden enjoys low electricity prices. It costs about 0.21 USD per KWh in Sweden. Germany is one of the most expensive places in terms electricity prices with a cost of 0.33 USD per KWh.
advertisement
advertisement

4. According to EIA, what is the globally projected increase in transportation energy between 2018 and 2050?
a) Less than 10%
b) Between 10 and 20%
c) Greater than 100%
d) Between 30 and 50%
View Answer

Answer: d
Explanation: Transportation energy is projected to increase by 40% between 2018 and 2050. The increase is largely driven by growing energy demands in developing countries.

5. Which of the following best describes the reason for projected increase in transportation energy in developing countries?
a) Energy demand per capita increases and hence the net energy required in every process increases
b) Energy demand per capita decreases and hence the net energy required in every process increases
c) Energy demand per capita decreases and hence the net energy required in every process decreases
d) Energy demand per capita increases and hence the net energy required in every process decreases
View Answer

Answer: a
Explanation: As developing countries improve their quality of living, the energy demand per capita increases. As energy demand per capita increases, the net energy required in every process increases.
advertisement

6. Which of the following is the most usable form of energy for future?
a) Solar
b) Electricity
c) Thermal
d) Nuclear
View Answer

Answer: b
Explanation: Electricity is the most usable form of energy for future. As automation increases, every device/machine will operate on electricity. Solar, thermal and nuclear may be raw sources of energy but they cannot be used directly for most activities.

7. Which of the following sources are amongst the fastest growing energy sources?
a) Solar and wastewater
b) Wind and hydro
c) Hydro and solar
d) Wind and wastewater
View Answer

Answer: c
Explanation: Solar and hydro are amongst the fastest growing energy sources. Though wind and nuclear may be good competitors but solar and hydro energy have penetrated into the daily lives of common man.
advertisement

8. What is an energy policy?
a) A method to address issues of energy development
b) A free and liberal methodology towards energy development
c) A manner in which governments decide to stop energy development
d) A manner in which governments decide to address issues related to energy development
View Answer

Answer: d
Explanation: Energy policy is basically a methodology formed by an entity (usually governments) to address issues related to energy development. This includes energy production, distribution and consumption.

9. What is the main aim of implementing eco-energy policies?
a) To tackle global warming and climate change
b) To reduce energy consumption
c) To manage energy production and consumption at the cost of degrading the environment
d) To prevent illegal energy production
View Answer

Answer: a
Explanation: The main aim of implementing an eco-energy-oriented policy is to tackle global warming and climate change. The idea is to manage energy production, distribution and consumption without damaging the environment.
advertisement

10. Renewable energy has the potential to mitigate climate change.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Renewable energy has the potential to mitigate climate change. This is because it has a low carbon footprint and is specifically used to prevent further damage to the environment.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Renewable Energy.

To practice all areas of Renewable Energy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter