Wind Energy Questions and Answers – Major Applications of Wind Power

«
»

This set of Wind Energy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Major Applications of Wind Power”.

1. Which of the following is not an application of wind energy?
a) Electricity
b) Steam engine
c) Agriculture
d) Energy storage for emergencies
View Answer

Answer: b
Explanation: Steam engine is not an application of wind energy because coal was used to generate the steam powering the engine. Wind is used to generate electricity with the help of wind turbines. This energy can either be stored for emergencies or can be used in agriculture, viz. pumping water.
advertisement

2. Which of the following sports use wind energy?
a) Wind surfing
b) Chess
c) Carroms
d) Kho-Kho
View Answer

Answer: a
Explanation: Wind surfing is a surface water sport that combines elements of surfing and sailing. Chess and carroms are board games. Kho-Kho is a running sport. All three of them do not use wind energy.

3. Does the team sport cricket, use wind?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cricket is a team sport that uses wind energy in a unique manner. Wind energy is used to swing the ball into (or away from) the batsman. This phenomenon is demonstrated by Magnus effect.
advertisement
advertisement

4. How is wind energy used in flourmills?
a) To beat corn grains into paste
b) To beat wheat grains into paste
c) To grind wheat and corn grains into flour
d) Wind energy is not used in flourmills
View Answer

Answer: c
Explanation: Wind energy is used in flourmills to grind wheat and corn grains into their respective flour. Wind mill blades are connected to a drive shaft which is in turn connected to gears and millstones. When the grains are poured into the revolving millstone, the motion grinds it into flour.

5. Which of the following wind turbine is mostly used to extract wind energy?
a) DC generator
b) Vertical-axis wind turbines
c) Sailing boat
d) Horizontal-axis wind turbines
View Answer

Answer: d
Explanation: Horizontal-axis wind turbines are mostly used to extract wind energy. They are made up of several blades that are aerodynamically shaped like airplane wings and are based on ancestral winds. Sailing boats use wind energy and do not extract energy from wind. DC generator generates DC current.
advertisement

6. Wind energy is not used to pump water to a higher level.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Wind energy is used to pump water from a lower level to a higher level. A horizontal-axis wind mill with multiple blades is typically used to pump the water.

7. _______ light is used to denote dangers of birds, bats or/and airplanes.
a) Red
b) Blue
c) Yellow
d) Green
View Answer

Answer: a
Explanation: The red light is used to indicate any danger like birds or bats. It is fitted on the wind mill to identify itself with the airplanes.
advertisement

8. Which of the following is a mechanical application of wind energy?
a) Lighting
b) Electricity
c) Pumping water
d) Wind surfing
View Answer

Answer: c
Explanation: Pumping water is a mechanical application of wind energy. Generating and transporting electricity to the grid as well as lighting are electrical applications. Wind surfing is a sport that uses wind energy.

9. Which of the following is a potential application of wind energy?
a) Converting heat to wind energy
b) Converting electrical energy to wind energy
c) Transportation of electrical energy
d) Converting the wind flow due to speeding cars into electricity on highways
View Answer

Answer: d
Explanation: Wind blowing due to speeding cars on highways or trains can be used to power street lamps and is a potential application of wind energy. Converting other forms of energy to wind energy is not an application of wind energy. Transportation of electrical energy is an existing practice.
advertisement

10. Does flying a kite use wind energy?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Flying a kite and maintaining it in air requires two things – consistent wind flow and proper kite control by the user. For the kite to remain stable in the air, it requires a constant wind flowing across its sides.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Wind Energy.

To practice all areas of Wind Energy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter