Geothermal Energy Questions and Answers – Types of Geothermal Resources – 2

«
»

This set of Geothermal Energy online test focuses on “Types of Geothermal Resources – 2”.

1. Which of the following is a type of high temperature geothermal resource?
a) Dry steam
b) Dry water
c) Wet steam
d) Water
View Answer

Answer: a
Explanation: High temperature hydrothermal resource is used to produce electricity. The two main types of high temperature hydrothermal resources are dry steam and hot water.
advertisement

2. Dry steam is _________ dominated.
a) liquid
b) vapour
c) solid
d) plasma
View Answer

Answer: b
Explanation: Dry steam is a type of high temperature hydrothermal resource. It is vapour dominated. It is mainly used to generate electricity.

3. Hot water is _________ dominated.
a) vapour
b) nitrogen
c) liquid
d) Bose-Einstein condensate
View Answer

Answer: c
Explanation: Hot water is liquid dominated high temperature hydrothermal resource. Like dry steam, it is used to generate electricity. Unlike low temperature resources, it cannot be used directly.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is also called as a flash steam plant?
a) Low temperature hydrothermal resource
b) Dry steam
c) Hydrogen
d) Hot water
View Answer

Answer: d
Explanation: Hot water is a high temperature hydrothermal resource. It is also called as flash steam plant because the hot water is first converted to steam. This steam is used to drive the turbines to generate electricity.

5. What is hot dry rock geothermal resource made of?
a) Granite
b) Soil
c) Solid carbon dioxide
d) Liquid nitrogen
View Answer

Answer: a
Explanation: Hot dry rock is made up of granite. It is a unique geothermal resource that lacks stored fluid and has extremely low permeability. Fracture creation is required for commercial applications.
advertisement

6. Which of the following fracture creation techniques is/are used in hot dry rock geothermal resource?
a) Condensation and hydrofracking
b) Hydrofracking and hydroshearing
c) Hydroshearing and distillation
d) Hydrofracking and combustion
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydrofracking and hydroshearing are the two commonly used fracture creation techniques for practical applications hot dry rock. Condensation, distillation and combustion are not fracture creation techniques.

7. What is the difference between enhanced geothermal system and hot dry rock?
a) Lack of fluid permeability
b) Fluid permeability
c) Presence of fluid
d) Presence of rocks
View Answer

Answer: c
Explanation: The main difference between enhanced geothermal system and hot dry rock is the presence of fluid. Enhanced geothermal system contains hot fluid but hot dry rock does not or contains negligible amounts.
advertisement

8. What is the similarity between enhanced geothermal system and hot dry rock?
a) Magma
b) Presence of steam
c) Presence of fluid
d) Lack of fluid permeability
View Answer

Answer: d
Explanation: The main similarity between the two is that both lack fluid permeability. Magma is not the right option because it is present irrespective of the resource. In fact, it heats the resource. Both the resources lack steam.

9. Enhanced geothermal resource is man-made.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Enhanced geothermal resource is a man-made reservoir. It is created where there is hot rock but insufficient or little permeability of the fluid.
advertisement

10. Deep hydrothermal systems are found at a depth of ______
a) 1km
b) 2.5 – 5km
c) 10km
d) 1 – 2km
View Answer

Answer: b
Explanation: Deep hydrothermal systems are found at a depth of 2.5 – 5km. The surrounding regions do not have elevated geothermal temperature gradients and the temperature range is between 120 – 140 degree Celsius.

11. What are deep hydrothermal systems?
a) Hot dry rock
b) Magma
c) Permeable and fluid saturated region
d) Impermeable and fluid saturated region
View Answer

Answer: c
Explanation: Deep hydrothermal systems consists of permeable and saturated fluid in the surrounding region at a depth of 2.5 – 5km below the earth. The region is surrounded by magma and can be used to generate electricity.

12. Which of the following is responsible for the volcanic geothermal heat?
a) Water
b) Hot dry rock
c) Carbon dioxide
d) Supercritical water
View Answer

Answer: d
Explanation: Supercritical water is responsible for the volcanic geothermal heat. The energy obtained from this supercritical water is much higher than conventional geothermal steam. Carbon dioxide does not contribute to any geothermal resource. Hot dry rock is a geothermal resource found beneath earth’s surface and not near volcanoes.

13. Supercritical water is a liquid.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: Supercritical water is a unique state of water where it neither behaves as a true liquid nor as a true gas. It is capable of generating upto 10 times more power than conventional geothermal sources.

14. Where is geothermal energy from volcanoes being harvested?
a) United States
b) Iceland
c) Iran
d) Greenland
View Answer

Answer: b
Explanation: Iceland is a nation built on about 130 volcanoes. It rests above a divergent plate boundary which brings continuous supply of hot and fresh magma from the mantle. Iceland Deep Drilling Project (IDDP) is the most famous amongst all the other projects.

15. Geothermal power plants are very good sources for baseload power.
Note – Baseload power is power that electric utility companies must deliver all day long.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Geothermal power plants are very good sources for baseload power. Except for the high initial costs, they produce electricity very cheaply – 4.5 to 7 cents per KWh. In fact, baseload geothermal plants sell electricity all the time even when during high demand.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geothermal Energy.

To practice all areas of Geothermal Energy for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter