Geothermal Energy Questions and Answers – Types of Geothermal Resources – 1

«
»

This set of Geothermal Energy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Geothermal Resources – 1”.

1. What are the types of geothermal energy resources?
a) Hydrothermal, geo-pressurised brines, hot dry rocks, magma
b) Hydrothermal, geo-pressurised brines, hot dry rocks, sun
c) Biomass, geo-pressurised brines, hot dry rocks
d) Wind, magma, geopressurised brines, hydrothermal
View Answer

Answer: a
Explanation: The four types of geothermal energy resources are hydrothermal, geopressurised brines, hot dry rocks and magma, Biomass, sun and wind are not types of geothermal energy resources.
advertisement

2. What are the forms of geothermal energy?
a) Liquid and solid
b) Liquid and vapour
c) Solid and Bose-Einstein condensate
d) Plasma and liquid
View Answer

Answer: b
Explanation: Geothermal energy either comes in liquid form or in vapour form. They are not solids. Bose-Einstein condensate and plasma are not forms of geothermal energy. They are states of matter.

3. What is/are the ingredient in hydrothermal plants?
a) Water
b) Hot water
c) Hot water and steam
d) Steam and water
View Answer

Answer: c
Explanation: Generally, the ingredients for hydrothermal plants are hot water and steam. Both hot water and steam come together in a package. Steam cannot exists without the water being hot.
advertisement
advertisement

4. Which of the following naturally occurring heater is best responsible for the hot water in a geothermal site?
a) Solar heater
b) Induction stove
c) Sunlight
d) Magma
View Answer

Answer: d
Explanation: Magma is mainly responsible for heating the surrounding water and generating steam in a geothermal site. Solar heater and induction stove are not natural heaters. Sunlight does not the water in a geothermal site.

5. Which of the following affect the usage of hydrothermal resources?
a) Temperature and depth of the source
b) Temperature and location of the site
c) Location of the site and depth of the source
d) Type of water and steam
View Answer

Answer: a
Explanation: Temperature and depth of the source affect the application of hydrothermal resource. It does not depend on the location of the site. Water and steam do not have types.
advertisement

6. Which temperature range is most suitable for directly using the hydrothermal resource? Note that “F” stands for Fahrenheit.
a) 100 – 150 degree F
b) 50 – 60 degree F
c) -100 – -90 degree F
d) -100 – 0 degree F
View Answer

Answer: b
Explanation: The temperature range between 50 – 60 degree F is most suitable for directly using the hydrothermal resource. Such sources are also called as low temperature sources.

7. _________ directly use low temperature hydrothermal source.
a) Electricity generation
b) Waste treatment
c) Spas
d) Gas stove
View Answer

Answer: c
Explanation: Spas directly use low temperature hydrothermal source. Other examples are heating buildings and warming fish ponds. Gas stoves use LPG. Waste treatment is not done using geothermal sources.
advertisement

8. Which of the following temperature ranges is most suitable to generate electricity from hydrothermal resources? Note that “F” stands for Fahrenheit.
a) 100 – 150 degree F
b) 55 – 60 degree F
c) -200 – -90 degree F
d) 300 – 700 degree F
View Answer

Answer: d
Explanation: Electricity generation requires higher temperatures to run turbines. The typical temperature range is between 300 to 700 degree F and can reach 1000 degree F as well.

9. Which of the following best indicates the electricity generation from dry steam?
a) Drilling well → steam → pipes → generator
b) Steam → drilling well → pipes → generator
c) Steam → pipes → drilling well → generator
d) Generator → steam → pipes → drilling well
View Answer

Answer: a
Explanation: The steam is extracted from the drilling wells via pipes. So, the steam flows through the pipes to run the turbines of generator thereby generating electricity.
advertisement

10. Which of the following best indicates the electricity generation from hot water geothermal source?
a) Drilling well → hot water → generator → steam
b) Drilling well → hot water → steam → generator
c) Generator → hot water → steam → drilling well
d) Hot water → steam → drilling well → generator
View Answer

Answer: b
Explanation: Hot water geothermal reservoirs are the most common type. The hot water flows from the drilling wells through the pipe. This hot water is then vaporized to generate steam which in turn runs the turbines.

11. What is a binary cycle power plant?
a) Lower temperature hot water is used to cool a fluid which compresses
b) Higher temperature hot water is used to cool a fluid which compresses
c) Lower temperature hot water is used to heat a fluid which expands
d) Higher temperature hot water is used to heat a fluid which compresses
View Answer

Answer: c
Explanation: A binary cycle power plant is used when the water is not sufficiently hot enough. So, the lower temperature hot water is used to heat a fluid which in turn expands when warmed.

12. Which of the following is used to run the turbine in a binary cycle power plant?
a) Fluid compressed due to hot water from the geothermal site
b) Hot water
c) Steam
d) Fluid expanded due to hot water from the geothermal site
View Answer

Answer: d
Explanation: A binary cycle power plant uses the hot water from the geothermal site to heat a fluid which in turn expands. The turbine is powered from the expanded and pressurized fluid.

13. What are geopressurised resources?
a) Increased pressure in the geothermal reservoir
b) Increased temperature in the geothermal reservoir
c) Decreased temperature in the geothermal reservoir
d) Decreased pressure in the geothermal reservoir
View Answer

Answer: a
Explanation: Geopressurized resources are formed when the geothermal reservoir is trapped by an impermeable sedimentary cap rock. This is the reason for the increase in pressure inside the reservoir.

14. The pressure inside a geothermal reservoir increases due to the weight of the sediment layer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The pressure inside a geothermal reservoir increases because of the weight and the lack of permeability of the sediment layer. This is the same sediment layer that traps the geothermal reservoir.

15. Why are geopressurized sites desirably?
a) Because they increase the energy required to pump the resource
b) Because they increase the temperature of the resource
c) Because they decrease the energy required to pump the resource
d) Because they decrease the temperature of the resource
View Answer

Answer: c
Explanation: The increased pressure inside geopressurized sites reduce the load on the pump. Thus, it also reduces the amount of energy required to pump the resource. The pressure increases because of the weight and impermeability of the sediment layer.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geothermal Energy.

To practice all areas of Geothermal Energy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter