Renewable Energy Questions and Answers – Energy Scenario in India – 1

«
»

This set of Renewable Energy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Energy Scenario in India – 1”.

1. In terms of total primary energy consumption, India stands _______
a) third
b) second
c) first
d) fifth
View Answer

Answer: a
Explanation: In terms of total primary energy consumption, India stands third globally. United States and China are the two countries ahead of India.
advertisement

2. Where is the largest coal belt in India?
a) Uttar Pradesh
b) Jharkhand
c) Assam
d) Kerala
View Answer

Answer: b
Explanation: The largest coal belt in India is at Jharia located in the Dhanbad neighbourhood in the state of Jharkhand. Jharia is famous for its rich coal resources used to make coke.

3. Which of the following majorly account for thermal power in India?
a) Oil
b) Solar thermo-mechanical systems
c) Coal and lignite
d) Biomass
View Answer

Answer: c
Explanation: Coal and lignite account for 67% of India’s installed capacity. The electricity sector in India had an installed capacity of over 250 GW by the end of July 2014. Solar thermo-mechanical systems are renewable systems and are not amongst the major contributors.
advertisement
advertisement

4. When (year) was India the third largest electricity producer in the world?
a) 2019
b) 2010
c) 2017-18
d) 2014-15
View Answer

Answer: d
Explanation: India was the third largest electricity producer in the world during 2014-15. However, only 80% of the population had access to mains power.

5. Which of the following is a non-commercial form of energy used for cooking in India?
a) Cow dung
b) Coal
c) Hydro
d) Electricity
View Answer

Answer: a
Explanation: Cow dung is a non-commercial form of energy used for cooking in India. It comes under the category of biomass and is burnt to generate energy for cooking. Coal, hydro and electricity are commercial forms of energy.
advertisement

6. What is the largest thermal power plant in India?
a) Mundra Thermal Power Station
b) Vindhyachal Thermal Power Station
c) Sasan Ultra Mega Power Plant
d) Talcher Super Thermal Power Station
View Answer

Answer: b
Explanation: Vindyachal Thermal Power Station in the Singrauli district of Madhya Pradesh is the largest power plant in India. It has an installed capacity of 4760MW. It is a coal based plant and is operated by NTPC.

7. What is the second largest thermal power plant in India?
a) Tiroda Thermal Power Plant
b) Vindhyachal Thermal Power Station
c) Mundra Thermal Power Station
d) Talcher Super Thermal Power Station
View Answer

Answer: c
Explanation: Mundra Thermal Power Station located in Kutch district of Gujarat is the second largest thermal power plant in India. It has a capacity of 4260 MW. Vindhyachal Thermal Power Station is the largest one.
advertisement

8. Which of the following states is known oil reserves?
a) Jharkhand
b) Odisha
c) Madhya Pradesh
d) Assam
View Answer

Answer: d
Explanation: Assam, Gujarat, Nagaland and Rajasthan are known for their oil reserves. Jharkhand, Madhya Pradesh and Odisha are known for coal reserves.

9. Which of the following states is known for gas reserves?
a) Nagaland
b) Odisha
c) Maharashtra
d) Jharkhand
View Answer

Answer: a
Explanation: Nagaland, Assam, Rajasthan, etc. are known for their gas reserves. Most states containing oil reserves also contain gas reserves. Jharkhand and Odisha are known for their coal reserves.
advertisement

10. _______ is found in coastal Odisha, Kerala and Andhra Pradesh.
a) Uranium
b) Thorium
c) Coal
d) Gas
View Answer

Answer: b
Explanation: Thorium is found in coastal Odisha, Kerala and Andhra Pradesh. Though coal is found in Odisha and Andhra Pradesh, it is not found in Kerala. Uranium is mainly found in Jharkhand and Rajasthan.

11. _______ is the largest windfarm in India?
a) Vindhayachal
b) Mundra
c) Muppandal
d) Talcher
View Answer

Answer: c
Explanation: Muppandal is the largest windfarm in India. Vindhyachal, Mundra and Talcher are names of thermal power stations which operate on coal.

12. Where is Muppandal Windfarm located in India?
a) Assam
b) Andhra Pradesh
c) Kerala
d) Tamil Nadu
View Answer

Answer: d
Explanation: Muppandal windfarm is located in Tamil Nadu. It has a capacity of 1500 MW and is the largest wind power plant in India.

13. In 2017, India ranked _______ in coal consumption.
a) second
b) third
c) First
d) Fifth
View Answer

Answer: a
Explanation: In 2107, India ranked second after China in coal consumption. Energy for more than half of the commercial sector is supplied by coal in India.

14. India has 22 nuclear reactors in operation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: India has 22 nuclear reactors in operation in 7 nuclear plants. The total installed capacity is 6780 MW.

15. India is a net energy importer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: India is a net energy importer to meet 45% of its total primary energy. India ranked third in oil consumption with 221 million tons in 2017 after USA and China.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Renewable Energy.

To practice all areas of Renewable Energy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter