Wind Energy Questions and Answers – Wind Energy Conversion Systems (WECS) – 1

«
»

This set of Wind Energy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Wind Energy Conversion Systems (WECS) – 1”.

1. What are wind energy conversion systems designed for?
a) To convert wind energy to mechanical energy
b) To convert wind energy to potential energy
c) To convert wind energy to electrical energy
d) To convert mechanical energy to wind energy
View Answer

Answer: a
Explanation: Wind energy conversion systems (WECS) are designed to convert wind energy to mechanical energy. The kinetic energy of the wind is used to turn the blades of a wind turbine which in turn rotates a rotor connected to it. This mechanical energy is further converted to electrical energy for various applications.
advertisement

2. Which of the following is a part of a general wind energy conversion system?
a) Server
b) Wind turbine
c) Cloud User
d) Service Provider
View Answer

Answer: b
Explanation: Wind turbine is a crucial part of a wind energy conversion system (WECS). It converts the kinetic energy of the incoming air stream into mechanical energy which is then converted to electrical energy. Server, cloud user and service provider are components of a wireless communication system.

3. What are the two types of gear boxes used in wind turbine?
a) VAWT and HAWT
b) Differential
c) Parallel shaft and planetary shaft
d) Manual transmission
View Answer

Answer: c
Explanation: Parallel shaft and planetary gearboxes are used in wind turbine. Differential and manual transmission are used in automobiles. VAWT and HAWT are the two most commonly used wind turbines.
advertisement
advertisement

4. What are parallel shaft gears?
a) Motor shaft and the speed controller shaft are on perpendicular planes
b) Motor shaft and the speed controller shaft are on skewed planes
c) Motor shaft and the speed controller shaft are on diagonal planes
d) Motor shaft and the speed controller shaft are on parallel planes
View Answer

Answer: d
Explanation: Parallel shaft gear motors are a type of gear motor which uses gears to accomplish speed control. The motor shaft and the speed controller shaft are on parallel planes. Hence, the name parallel shaft gears.

5. What is a planetary shaft gearbox?
a) Input shaft and output shaft are aligned
b) Motor shaft and the speed controller shaft are on perpendicular planes
c) Motor shaft and the speed controller shaft are on parallel planes
d) Input shaft and output shaft are parallel
View Answer

Answer: a
Explanation: When the input and output shaft of a gearbox are aligned, it is called planetary gearbox. It is used to transfer the largest torque compactly. Motor shaft and speed controller shaft in parallel shaft.
advertisement

6. Parallel shaft gearbox is used in small turbines.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Parallel shaft gearbox is used in small turbines. They have a simple design and are easy to maintain. Also, they are made up high mass material.

7. Planetary shaft gearbox is not used in large turbines.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: Planetary shaft gearbox is used in large turbines. When compared with parallel shaft gearbox, it has a complex design and is made up of low mass material.
advertisement

8. Power generation contains ________
a) mechanical systems
b) kinetic systems
c) electromagnetic and electrical subsystems
d) nuclear systems
View Answer

Answer: c
Explanation: Power generation contains electromagnetic and electrical subsystems. To ensure voltage compatibility with grid, it generally contains an electrical transformer apart from the electrical generator and power electronics converter.

9. What is a fixed speed WECS?
a) WECS operating at differential speeds
b) WECS operating at non-differential speeds
c) WECS operating at variable speeds
d) WECS operating at constant speed
View Answer

Answer: d
Explanation: A fixed speed WECS operates at a constant speed. The wind turbine rotor speed is determined by the grid frequency regardless of the wind speed. A fixed speed WECS does not operate at differential/variable speeds.
advertisement

10. Fixed speed WECS are equipped ________ generators.
a) squirrel-cage induction
b) squirrel induction
c) induction squirrel
d) doubly-fed induction
View Answer

Answer: a
Explanation: Squirrel-cage induction generation (SCIG) are used in fixed WECS. SCIG are preferred because they are mechanically simple. They also have high efficiency and low maintenance cost.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Wind Energy.

To practice all areas of Wind Energy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter