Wind Energy Questions and Answers – Wind Energy Conversion Systems (WECS) – 2

«
»

This set of Wind Energy Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Wind Energy Conversion Systems (WECS) – 2”.

1. How is the speed varied in limited variable speed WECS?
a) Variable rotor resistance
b) Fixed rotor resistance
c) Fixed capacitance
d) Variable rotor
View Answer

Answer: a
Explanation: Limited variable speed WECS is an evolution of fixed-speed WECS. The variable speed is achieved with the help of a variable rotor resistance which is controlled by power electronics. Thus, the total resistance is adjustable.
advertisement

2. Which generator is used in variable speed WECS?
a) Squirrel-cage induction
b) Doubly-fed induction
c) Induction squirrel
d) Induction generator
View Answer

Answer: b
Explanation: Double-fed induction generator is used in a variable speed WECS. The name doubly-fed comes from the fact that the stator voltage is applied from the grid and the rotor voltage is impressed by the power converter.

3. Which of the following components are used as converters in power electronics converter?
a) BJT
b) Earphone
c) IGBT
d) Wi-Fi driver
View Answer

Answer: c
Explanation: Two IGBTs are used as converters, namely the rotor side and the grid side converter. BJT is not used as converter. Both, earphone and Wi-Fi driver are not electrical components. Earphones are used to listen to music and Wi-Fi driver is used to connect to the Wi-Fi.
advertisement
advertisement

4. What is the function of rotor side converter?
a) To control the DC-link voltage
b) To ensure operation at large power factor
c) To control generator in terms of active and reactive power
d) To ensure operation at low power factor
View Answer

Answer: c
Explanation: The function of rotor side converter is to control the generator. It controls the generator in terms of active and reactive power by ensuring minimum power loss during power conversion. The rotor side converter is made up of IGBT.

5. What is the function of grid side converter?
a) To ensure operation at low power factor
b) To control generator in terms of reactive power
c) To control generator in terms of active power
d) To control the DC-link voltage
View Answer

Answer: d
Explanation: The function of grid side converter is to control the DC-link voltage. It also ensures operations at a large power factor. An IGBT is used to make the converter.
advertisement

6. What is sub-synchronous mode in doubly-fed induction generator (DFIG)?
a) Rotor runs below synchronous speed
b) Rotor runs above synchronous speed
c) Rotor runs at synchronous speed
d) Slip power is fed into AC power supply
View Answer

Answer: a
Explanation: In a doubly-fed induction generator (DFIG), sub-synchronous mode is a mode where the rotor runs below the synchronous speed. This is conducive towards using wind power at lower wind speed.

7. What is super-synchronous mode in doubly-fed induction generator (DFIG)?
a) Rotor runs below synchronous speed
b) Rotor runs above synchronous speed
c) Rotor runs at synchronous speed
d) Rotor takes power from AC mains
View Answer

Answer: b
Explanation: In a doubly-fed induction generator (DFIG), super-synchronous mode is a mode where the rotor runs above the synchronous speed. This is conducive towards feeding the slip power into AC mains supply with the help of an inverter-converter combination.
advertisement

8. Which of the following generators are mostly used in WECS?
a) PMSG and SCIG
b) DFIG and SCIG
c) DFIG and PMSG
d) VAWT and HAWT
View Answer

Answer: c
Explanation: Doubly-fed induction generator (DFIG) and permanent magnet synchronous generator (PMSG) are the two most commonly used generators in WECS. SCIG is typically used in a fixed speed WECS which has a low efficiency. VAWT and HAWT are types of wind turbines.

9. Which of the following is a flowchart depicting WECS modelling?
a) Wind turbine aerodynamic model → gear train model → power grid → generator (PMSG/DFIG)
b) Wind turbine aerodynamic model → generator (PMSG/DFIG) → gear train model → power grid
c) Wind turbine aerodynamic model → generator (PMSG/DFIG) → power grid → gear train model
d) Wind turbine aerodynamic model → gear train model → generator (PMSG/DFIG) → power grid
View Answer

Answer: d
Explanation: Wind turbine is connected to the electrical generator through a coupling device gear train. The output of the generator is connected to the power grid via a power controller to minimize power loss and ensure system protection.
advertisement

10. _______ speed WECS is the most flexible in terms of the generator used.
a) Full variable
b) Limited variable
c) Half variable
d) Fixed
View Answer

Answer: a
Explanation: Full variable speed WECS is the most flexible in terms of the generator used. Various generators like squirrel-cage induction generator (SCIG), wound-rotor synchronous generator (WRSG) or permanent-magnet synchronous generator (PMSG) can be used.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Wind Energy.

To practice all areas of Wind Energy for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter