Renewable Energy Questions and Answers – Environment-Economy-Energy and Sustainable Development

«
»

This set of Renewable Energy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Environment-Economy-Energy and Sustainable Development”.

1. What is “3E”?
a) Energy, economy and environment
b) Reduce, reuse and recycle
c) Energy, economy and envision
d) Ergonomics, evolution and economy
View Answer

Answer: a
Explanation: “3E” is a nomenclature used for energy, economy and environment. It describes the interrelation between them. “3Rs” are used for reduce, reuse and recycle.
advertisement

2. Which of the following is the 7th goal of the eight millennium goals of United Nations?
a) To eradicate extreme poverty and hunger
b) To ensure environment sustainability
c) To reduce child mortality
d) To develop a global partnership for development
View Answer

Answer: b
Explanation: The seventh goal of the eight millennium development goals of UN is to ensure environment sustainability. The first is to eradicate extreme poverty and hunger. The fourth is to reduce child mortality and the eight is to develop a global partnership for development.

3. Which of the following is relates the three elements of “3E”?
a) Energy from fossil fuels
b) Energy from natural gas
c) Renewable energy sources and technology
d) Economy
View Answer

Answer: c
Explanation: Renewable energy sources and their respective technologies relate the three elements of “3E”. This is because the renewable technology incorporates an environment-centered strategy thereby forcing the economy to adopt it as well.
advertisement
advertisement

4. Which of the following ensures sustainable growth?
a) Positive economic growth, deterioration of environment with economic expansion and energy resource meeting energy demands
b) Negative economic growth, deterioration of environment with economic expansion and energy resource meeting energy demands
c) Positive economic growth, non-deterioration of environment with economic expansion and growth of energy resource not meeting energy demands
d) Positive economic growth, deterioration of environment with economic expansion and growth of energy resource meeting energy demands
View Answer

Answer: d
Explanation: It is necessary that the environment does not deteriorate with economic expansion for sustainable growth. Also, positive economic growth and growth of energy resource meeting energy demands are key elements of sustainable growth.

5. Sustainable development requires that energy resource ________
a) cannot be exhausted completely
b) can be complete exhausted
c) can destroy the environment
d) cannot meet the growing demand
View Answer

Answer: a
Explanation: Sustainable development requires that energy resource cannot be exhausted completely. If any one resource is at the brink of exhaustion, it has to be substituted by another or a shift to another source has to be made.
advertisement

6. Which of the following contributes towards growth of economic and energy?
a) Intermittent capital and human resource investment
b) Continuous capital and human resource investment
c) Decrement in capital and human resource investment
d) No capital and human resource investment
View Answer

Answer: b
Explanation: Continuous capital and human resource investment contributes towards the growth of economy and energy. Continuous investments lead to inventions and innovations which can disrupt the economy and make pervasive changes.

7. Which of the following energy resources seems inexhaustible?
a) Natural gas
b) Coal
c) Sun
d) Petrol
View Answer

Answer: c
Explanation: Sun seems an inexhaustible source of energy. Coal, natural gas and petrol are fossil fuels which are already being consumed at an alarming rate.
advertisement

8. For sustainable development, environment damage rate _____ environment recovery rate.
a) should be greater than the
b) should be exponentially greater than the
c) should be same as the
d) should be lesser than the
View Answer

Answer: d
Explanation: For sustainable development, environment damage rate should be less than environment recovery rate. If it is greater even by a small margin, the system cannot sustain itself due to positive feedback.

9. Which of the following best describes the aim of sustainable consumption and production?
a) To reduce resource consumption, waste generation and emissions across the full life cycle of processes and products
b) To increase resource consumption, waste generation and emissions across the full life cycle of processes and products
c) To reduce resource consumption, increase waste generation and emissions across the full life cycle of processes and products
d) To increase resource consumption, reduce waste generation and emissions across the full life cycle of processes and products
View Answer

Answer: a
Explanation: Sustainable consumption and production aims to reduce resource consumption. It also aims to reduce waste generation and emissions across the full life cycle of processes and products.
advertisement

10. Which of the following best describes green economy?
a) A high carbon, resource inefficient and socially inclusive economy
b) A low carbon, resource efficient and socially inclusive economy
c) A low carbon, resource inefficient and socially exclusive economy
d) A high carbon, resource efficient and socially inclusive economy
View Answer

Answer: b
Explanation: A green economy is a low carbon, resource efficient and socially inclusive economy. Without the society being consciously involved, the green economy cannot be created let alone sustain.

11. What is the goal of sustainability in any process?
a) To maintain the process finitely
b) To eventually eliminate the process
c) To maintain the process indefinitely
d) To support damaging the environment
View Answer

Answer: c
Explanation: The goal of sustainability is to maintain the process indefinitely without endangering natural biotic system. Damaging the environment or anything else at the cost of maintaining the process goes against the definition.

12. What are the three pillars of sustainable development?
a) Energy, economy and ergonomics
b) Environment, economy and evolution
c) Energy and evolution
d) Energy, economy and environment.
View Answer

Answer: d
Explanation: The three pillars of sustainable development are energy, economy and environment. Ergonomics is the scientific study of understanding human interactions with other elements of a system.

13. What is the main problem with development of countries?
a) Strain on environment to absorb the damage and self-heal
b) Decrement in poverty
c) Higher energy consumption per capita
d) Lower energy consumption per capita
View Answer

Answer: a
Explanation: The main problem with development of countries is the strain it puts on the environment to absorb the damage. It also unarguably assumes that the environment will heat by itself without any cost. Decrement in poverty and high energy consumption per capita are the consequences of development.

14. Sustainable development binds together the concern for natural systems with social and political challenges.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Sustainable development binds together the concern for natural systems with social, economic and political challenges faced by humans. Ideally, the society grows without destroying the environment. It might even treat the damage that has already been done.

15. Sustainability can be achieved by replacing existing resources with other resources of equal value.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Sustainability can be achieved by replacing existing resources with other resources of equal value or of greater value. However, it should be noted that the replacement or operation of these new resources does not degrade the environment.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Renewable Energy.

To practice all areas of Renewable Energy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter