Geothermal Energy Questions and Answers – Applications

«
»

This set of Geothermal Energy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Applications”.

1. Which of the following is not a renewable source of energy?
a) Fossil fuels
b) Sun
c) Biomass
d) Wind
View Answer

Answer: a
Explanation: Fossil fuels are not a renewable source of energy because they take millions of years to form. Sun, biomass and wind are renewable sources because they are virtually infinite.
advertisement

2. Which of the following is a thermal application of solar energy?
a) Photovoltaic
b) Concentrating collectors
c) Solar cell
d) Electricity
View Answer

Answer: b
Explanation: Concentrating collectors are a thermal application of solar energy. Photovoltaic and solar cells convert sunlight into electrical current thereby generating electricity.

3. What is a solar collector?
a) A device that generates current
b) A device that collects and stores sunlight
c) A device that collects and concentrates sunlight
d) A device that filters sunlight
View Answer

Answer: c
Explanation: A solar collector is a device that collects and/or concentrates the incoming sunlight for heating purposes. A solar water heater is an example of solar collector. A device that filters sunlight is called an optical filter.
advertisement
advertisement

4. What is a non-concentrating solar collector?
a) Collects and stores sunlight
b) Collects and concentrates sunlight
c) Reflects sunlight
d) Directly uses the incoming global radiation
View Answer

Answer: d
Explanation: A non-concentrating solar collector directly uses the incoming global radiation without concentrating it. The simples design is the flat plate collector. Since ideality does not exist, every practical collector reflects sunlight due to manufacturing problems.

5. What is a concentrating solar collector?
a) Collects and concentrates sunlight on an absorber
b) Collects and concentrates sunlight on a reflector
c) Reflects sunlight
d) Directly uses the incoming global radiation
View Answer

Answer: a
Explanation: A concentrating solar collector concentrates the incident sunlight onto an absorber. The net intensity on the absorber is increased by concentrating sunlight through multiple collectors collectively.
advertisement

6. What are the applications of concentrating solar collectors?
a) Domestic water heating
b) Desalination plants
c) Linear focusing
d) Point focusing
View Answer

Answer: b
Explanation: Desalination plants use concentrating solar collectors for heating purposes. Linear and point focusing are types of concentrating solar collectors. Domestic water heating is generally done by non-concentrating solar collectors.

7. How does geothermal energy work?
a) Uses water from the earth
b) Uses potential energy
c) Uses heat from the core of earth
d) Uses heat from atmosphere
View Answer

Answer: c
Explanation: Geothermal energy works by using heat from the core of earth. Geothermal plants are generally set up near hot springs to generate electricity from the readily available steam.
advertisement

8. Which of the following do heat pumps use in geothermal energy?
a) Earth’s variable temperature
b) Variable electricity
c) Constant electricity
d) Earth’s constant temperature
View Answer

Answer: d
Explanation: Geothermal heat pumps use the constant temperature of earth as an exchange medium for heat. Although seasonal changes vary the atmospheric temperature, the temperatures below the earth’s surface remains relatively constant.

9. Which of the following is an application of hydro energy?
a) Flood risk management
b) Generating wind
c) Manufacturing
d) Environment damage
View Answer

Answer: a
Explanation: Flood risk management is an application of hydro energy as the water is stored or emptied according to the situation. Manufacturing and wind generation are not applications of hydro energy. Environment damage due to dams is its disadvantage.
advertisement

10. Hydro energy provide water for irrigation
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydro energy is used to provide water for irrigation. Canals are constructed to divert rivers to farms. Also, hydro energy is used to generate electricity for irrigation pumps.

11. Why are renewable resources preferred?
a) Cheap
b) Profitable
c) Release little greenhouse gases
d) Are freely available
View Answer

Answer: c
Explanation: Renewable resources of energy are preferred because they release very little greenhouse gases. The shift towards renewable resources is due to two main reasons – depletion of fossil fuels and rise of earth’s temperature due to greenhouse gases.

12. Which of the following is a thermal application of biomass?
a) Freezing
b) Anaerobic Digestion
c) Fermentation
d) Combustion
View Answer

Answer: d
Explanation: Biomass is being increasingly used as fuel by many small scale industries. They burn the biomass to generate heat which is further used to perform various operations. Anaerobic digestion and fermentation do not release heat.

13. Why is biomass gasification useful?
a) To get gases which can be used as fuel
b) To reduce solid waste
c) To increase solid waste
d) Biomass gasifiers are economical
View Answer

Answer: a
Explanation: One of the main uses of biomass gasification is the generation of various gases. Each gas is collected and sold to the right vendor. Gases like hydrogen are used as fuel while nitrogen is used in chemical industries.

14. Which of the following use producer gas from biomass?
a) Hydrothermal plant
b) Paper and textile industry
c) Wind plants
d) Fuel cells
View Answer

Answer: b
Explanation: Paper and textile industry use fuel-fired furnaces like dryers that run on producer gas generated from biomass gasification. Wind plants, fuel cells and hydrothermal plants do not use producer gas.

15. Biomass is used to produce electricity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Biomass is used as fuel for heating purposes. This heat can be used to drive turbines to generate electricity. In fact, there are anaerobic biological methods that use biomass as food to directly generate electric current.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Geothermal Energy.

To practice all areas of Geothermal Energy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter