Renewable Energy Questions and Answers – Salient Features of Non-Conventional Energy Sources

«
»

This set of Renewable Energy Questions and Answers for Freshers focuses on “Salient Features of Non-Conventional Energy Sources”.

1. ______ energy sources provide energy in dilute form.
a) Non-Renewable
b) Conventional
c) Nuclear
d) Renewable
View Answer

Answer: d
Explanation: Renewable Energy sources are generally unreliable and dilute. These resources are not available constantly. The efficiency of conversion of these energy sources is low, so a large land area is required to concentrate the energy.
advertisement

2. Non-Conventional Energy sources have a high gestation period.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Non-conventional energy sources require lower time for setting up the power plant as compared to conventional energy sources. Solar power plants and wind power plants have gestation period of 15 months and 1.5 years respectively. On the other hand, thermal power plants have a gestation period of 5-6 years.

3. Based on the following options, choose the correct option.
Statement I: Non-Conventional energy is available in nature free of cost.
Statement II: Non-Conventional energy is exhaustible in nature.
a) Statement I and Statement II are correct and Statement II is the correct explanation
of Statement I
b) Statement I and Statement II are correct and Statement II is not the correct
explanation of Statement I
c) Statement I is true and Statement II is false
d) Statement II is true and Statement I is false
View Answer

Answer: c
Explanation: Most of the renewable energy sources such as wind and solar energy are available in nature free of cost. They are inexhaustible and cannot be depleted by human activity.
advertisement
advertisement

4. The availability of Renewable energy sources is _____
a) uncertain
b) constant
c) high
d) regular
View Answer

Answer: a
Explanation: Renewable energy sources i.e. wind energy, solar energy, wave energy, tidal energy, etc are intermittent in nature. Most of them are non-dispatchable due to their variable nature.

5. The cost of harnessing energy from Non-Conventional Energy sources is low.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Non-conventional energy plants employ expensive equipment. This increases the cost of harnessing energy from them.
advertisement

6. Which of the following statements is not true about Renewable Energy?
a) They do not cause pollution
b) Their transportation is difficult
c) They cause ecological imbalance
d) They have a low gestation period
View Answer

Answer: c
Explanation: Non Renewable energy sources such as fossil fuels cause emission of greenhouse gases which disturb the ecological balance. Renewable energy sources, on the other hand, do not cause ecological imbalance.

7. Renewable energy-based power plants have ______
a) negligible fuel cost
b) low energy availability
c) negligible production capacity
d) fuel storage tanks
View Answer

Answer: a
Explanation: Renewable energy-based plants require negligible to no fuel for their operation. That’s why they cause negligible pollution.
advertisement

8. Renewable energy plants require ________than traditional generators.
a) more fuel
b) less maintenance
c) higher operating cost
d) more uranium
View Answer

Answer: b
Explanation: Renewable energy plants require very little maintenance after installation. They require very fewer operating costs as compared to traditional fossil fuel generators. They need negligible amount of fuel for operation. They do not employ uranium.

9.Most of the Renewable energy sources are ________
a) location-specific
b) universally available
c) highly efficient
d) polluting
View Answer

Answer: a
Explanation: One of the major limitations of renewable sources is that they are location specific. States without rivers can’t have hydropower dams, and states with wind speed less than 23km/hr at 50 m height can’t have wind energy plants. Renewable energy sources are not universally available due to their location specificness. They have low efficiency due to their dilute nature. Most of the Renewable energy sources do not require any fuel and hence cause minimum to low pollution.
advertisement

10. The storage of renewable energy sources is expensive.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to their intermittent nature, renewable energy sources are needed to be stored. Currently, the storage systems of renewable energy are expensive.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Renewable Energy.
To practice all areas of Renewable Energy for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter