Renewable Energy Questions and Answers – Energy Scenario in India – 2

«
»

This set of Renewable Energy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Energy Scenario in India – 2”.

1. How is India’s oil consumption met?
a) Through imports
b) Through exports
c) Through chemical industries
d) Through distillation
View Answer

Answer: a
Explanation: 79% of India’s oil consumption is met through imports. Chemical industries only help if crude oil is available. Distillation is the process of separating out contaminants from a liquid.
advertisement

2. What is the biggest nuclear power plant in India?
a) Vindhyachalul
b) Kudankulam
c) Mundra
d) Muppandal
View Answer

Answer: b
Explanation: Kundankulam Nuclear Power Plant is the largest nuclear power plant in India. Vindhyachal and Mundra are thermal power stations. Muppandal windfarm is the largest wind power plant in India.

3. Where Kundakulam Nuclear Power Plant located in India?
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Tamil Nadu
d) Gujarat
View Answer

Answer: c
Explanation: Kundakulam Nuclear Power Plant is located in Kundakulam in Tirunelveli district of Tamil Nadu. It is the largest nuclear power plant in India with a capacity of 2000 MW.
advertisement
advertisement

4. Which sector dominates hydroelectric power production in India?
a) Private
b) NGOs
c) Food industry
d) Public sector
View Answer

Answer: d
Explanation: Public sector dominates hydroelectric power production in India. It accounts for about 92.5% percent of India’s hydroelectric power. Private sector, food industry and NGOs do not dominate hydroelectric power production in India.

5. Why can’t the government exploit the hydroelectric potential of Godavari, Narmada and other rivers flowing through central India?
a) Because of opposition from tribal population
b) Because of finances
c) Because disputes between central and respective state governments
d) Because of poor land quality
View Answer

Answer: a
Explanation: Government is unable to exploit the hydroelectric potential of Godavari, Narmada and other rivers flowing through central India. This is because of opposition from tribal population. They are worried that construction of dams might damage their habitat.
advertisement

6. Which of the following is an example of public sector hydroelectric companies?
a) Hindustan Petroleum
b) NHPC
c) BHEL
d) BPCL
View Answer

Answer: b
Explanation: National Hydroelectric Power Corporation (NHPC), Northeast Electric Power Company (NEEPCO) and Satluj Jal Vidyut Nigam (SJVNL) are examples of public sector hydroelectric companies. Hindustan Petroleum deals with supply and trade of petrol and diesel. BHEL is a public sector company on electricals and electronics.

7. Maharashtra, Uttar Pradesh and Karnataka have ______ biomass power.
a) less than 100 KW
b) about 1 MW
c) more than 1 GW
d) more than 100 GW
View Answer

Answer: c
Explanation: Maharashtra, Uttar Pradesh and Karnataka have more than 1 GW of biomass power. This power is grid interacted. These three states are leading in electricity generation from biomass.
advertisement

8. What is the maximum conversion efficiency of thermal power plants?
a) Between 10 and 20%
b) 5%
c) Between 20 and 40%
d) Between 40 and 50%
View Answer

Answer: d
Explanation: The maximum conversion efficiency of thermal power plants is around 45-46%. In a hot country like India, by reducing the inlet air temperature through absorption chiller the maximum conversion efficiency can be attained.

9. Industrial sector in India consumes ______ total commercial energy produced.
a) more than half of the
b) less than 10% of the
c) less than half of the
d) the amount as the domestic sector consumes from
View Answer

Answer: a
Explanation: The industrial sector in India consumes about 56% — more than half of the total commercial energy produced. This sector includes energy intensive industries like aluminum, iron, textile, pulp and paper.
advertisement

10. The industrial sector in India has a higher energy intensity as compared to that of developed countries.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The industrial sector in India has a higher energy intensity as compared to that of developed countries. The energy intensity in India is about 3 times that of US and 4 times that of UK.

11. Why is the energy intensity of Indian industrial sector higher than that of the developed countries?
a) Because of less number of energy intensive industries
b) Because of lower population
c) Because of large number of energy intensive industries
d) Because of large population
View Answer

Answer: c
Explanation: As compared to the developed countries, Indian industrial sector has a higher energy intensity. This is because of the large number of energy intensive industries like textile, pulp and paper.

12. How can energy consumption in industrial sector be reduced?
a) By not recycling
b) By using old and outdated technology
c) By wasting heat
d) By cascading and process control
View Answer

Answer: d
Explanation: Energy consumption in industrial sector can be reduced by cascading, improvement in process and process control. Recycling and updating technology also contributes towards reduction in energy consumption.

13. What does the energy consumption in Indian transport sector depend on?
a) Fuel price
b) Driver
c) Ergonomics
d) Fuel tank
View Answer

Answer: a
Explanation: Energy consumption in Indian transportation sector depends on fuel price, vehicle efficiency, infrastructure quality, etc. It does not depend on ergonomics and the fuel tank.

14. Kerosene is used for cooking and lighting lamps in rural parts of India.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Kerosene is used for cooking and lighting lamps in rural parts of India. Apart from kerosene, animal waste, firewood and other crop waste are also used for various domestic purposes.

15. Air conditioning is the major electricity consumer in commercial sector.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Air conditioning, fans and lighting are the major electricity consumers in commercial sector. Sometimes, computer servers and other domestic appliances like water heaters also compete for the top spot in energy consumption.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Renewable Energy.

To practice all areas of Renewable Energy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter