Renewable Energy Questions and Answers – Advantages and Disadvantages of Conventional Energy Sources

«
»

This set of Renewable Energy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Advantages and Disadvantages of Conventional Energy Sources”.

1. Conventional Energy Sources are cheaper than Non-Conventional Sources.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: At present Conventional Energy Sources are cheaper than Non-Conventional sources. Since the Non-Conventional sources are relatively new in terms of usage, the technology for harnessing energy from these sources is not well developed. The cost/kWh of electrical energy obtained from different conventional sources are as follows:
Coal- 1.65 ₹/kWh
Diesel- 3.00 ₹/kWh
Hydropower- 1.00 ₹/kWh
Nuclear – 1.20 ₹/kWh
which is less than the cost/kWh of the non-conventional sources.
advertisement

2. Which of the following pollutants are emitted by the burning of fossil fuel?
a) Oxides of Carbon, Nitrogen, and Sulphur
b) Oxides of Carbon, Uranium, and Radium
c) Calcium Halides and Oxides of Nitrogen
d) Noble Gases
View Answer

Answer: a
Explanation: Fossil fuels generate Oxides of Carbon like CO and CO2, Oxides of Nitrogen like NO and NO2, and Oxides of Sulphur like SO2 and SO3. Apart from that particulate matter and heat is also generated by fossil fuels.

3. _____ is a petrochemical and is used as raw material for chemical, pharmaceutical, and paint industry.
a) Plutonium
b) Uranium
c) Coal
d) Protactinium
View Answer

Answer: c
Explanation: Coal is a valuable petrochemical and is used as a raw material in many industries i.e. Chemical, Pharmaceutical, and Paint industry. From a long-term perspective, it is essential to conserve coal for future needs as a raw material.
advertisement
advertisement

4. Which of the following statements is not true about radioactive waste?
a) It has radioactivity quotient of dangerous levels.
b) The disposed radioactive waste is to be guarded for a long period
c) It has low radioactivity quotient
d) Its radioactivity decreases with time
View Answer

Answer: c
Explanation: The waste generated in Nuclear power plants has radioactivity quotients of dangerous levels, it remains above the safe limit for a long time, and this is a health hazard. The radioactive waste is to be guarded for a long time until its radioactivity level comes to a safe limit.

5. Which of the following is not a disadvantage of Hydro Power?
a) A large land area submerges into the water leading to deforestation
b) It causes dislocation of a large population and rehabilitation
c) It causes ecological disturbances like earthquake
d) It causes calamities like landslides
View Answer

Answer: d
Explanation: To clear the land area deforestation is done and sometimes it is needed to dislocate the local people to clear areas for dams. Large dams have abilities to trigger earthquakes. The earliest Dam Induced Earthquake was observed in Algeria in 1932.
advertisement

6. Sweden banned _______ in 1984.
a) pesticides
b) new nuclear power plants
c) biogas plants
d) mining of fossil fuels
View Answer

Answer: b
Explanation: Due to various hazards associated with Nuclear Energy Sweden banned New Nuclear power plants since 1984 and has plans to dismantle the existing plants.

7. Which Oxides of Nitrogen are generated by burning of fossil fuel?
a) NO and NO2
b) NO2, NO3, and N2O5
c) N2O5 and N2O3
d) NO3 and N2O5
View Answer

Answer: a
Explanation: Burning of fossil fuels cause emission of Nitrogen Oxides. NO and NO2 are the major Nitrogen oxides produced by the combustion of fossil fuel. These oxides cause smog and contribute to acid rain.
advertisement

8. 3 percentage of the total greenhouse gas emissions are due to Hydropower plants.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydropower plant doesn’t require burning of fuel so no pollutants are emitted. It converts the potential energy of falling water to kinetic energy which is converted to electricity.

9. Which Uranium isotope is used in nuclear power plants?
a) U-235
b) U-234
c) U-215
d) U-218
View Answer

Answer: a
Explanation: U-235 and U-238 are naturally occurring isotopes of Uranium. U-235 is ideal for Nuclear energy because it splits easily and gives off a lot of energy. U-238, on the other hand, has a longer half life and takes more time to decay. U-215 and U-218 are artificially produced isotopes of Uranium.
advertisement

10. Based on the following statements, choose the correct option.
Statement I: The technology for harnessing fossil fuels is well developed.
Statement II: Fossil fuels are a cheap source of energy.
a) Statement -I is true, Statement -II is true and Statement -II is the correct explanation of Statement -I
b) Statement-I is true, Statement -II is true and Statement -II is not the correct explanation of Statement-II
c) Statement -I is true and Statement -II is false
d) Statement -I is false and Statement -II is true
View Answer

Answer: b
Explanation: The technology for harnessing fossil fuels is well developed because fossil fuels are being used for many decades. At present Fossil Fuels are Cheaper than non-conventional energy sources. Hence both the statements are correct but statement-II doesn’t explain statement-I.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Renewable Energy.

To practice all areas of Renewable Energy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter