Solar Energy Questions and Answers – Solar Cookers – 2

«
»

This set of Solar Energy Quiz focuses on “Solar Cookers – 2”.

1. In terms of cost, solar panel cookers use _______ material.
a) low-cost
b) specially designed expensive
c) low-cost inefficient
d) expensive and extremely efficient
View Answer

Answer: a
Explanation: In terms of cost, solar panel cookers use low-cost material. However, due to their low-cost material they can be easily constructed and are the most commonly used cookers.
advertisement

2. What type is a solar panel cooker?
a) Absorber type
b) Reflector type
c) Adsorber type
d) Convection type
View Answer

Answer: b
Explanation: Solar panel cookers are reflector type cookers. They are the most type available due to their ease of construction and low-cost material.

3. How is sunlight concentrated in solar panel cooker?
a) From below the cooker onto the cooking pan
b) Using photovoltaics
c) From above
d) From right side
View Answer

Answer: c
Explanation: Sunlight is concentrated from above and not from sides in solar panel cookers. This leads to limited cooking power and is not very desirable because of low efficiency. However, the solar panel cookers are some of the cheapest designs in the market.
advertisement
advertisement

4. What was CooKit?
a) A solar parabolic cooker
b) A solar box cooker
c) A vapour compressor
d) A solar panel cooker
View Answer

Answer: d
Explanation: Cookit is a popular solar panel cooker. It was designed by Dr. Roger Bernard and is manufactured by cardboard and foil. Its main advantage was that it was affordable, convenient and effective.

5. Solar panel cookers are not effective under _______
a) cloudy conditions
b) sunny conditions
c) dry and sunny conditions
d) desert conditions
View Answer

Answer: a
Explanation: Solar panel cookers are not effective under cloudy conditions. Like any other technology using solar energy, it requires the sun to be shining brightly without any hinderance. Any hinderance drastically drops its effectiveness.
advertisement

6. What type of solar cooker is a sun basket?
a) Solar panel cooker
b) Solar parabolic cooker
c) Solar box cooker
d) Vapour absorption compression
View Answer

Answer: b
Explanation: Sun basket is a solar parabolic cooker. It is neither a solar panel nor a solar box cooker. Vapour absorption compression is a refrigeration technique used in refrigerators and not in solar cookers.

7. Which of the following materials are used to make sun basket?
a) Paper mache, parabolic mirror, gold and bakelite
b) Parabolic mirror, aluminum foil, paper mache and gold
c) Paper mache, aluminum foil, jute fabric and bamboo frame
d) Bamboo frame, parabolic mirror, gold rod for support and rubber for insulation
View Answer

Answer: c
Explanation: A sun basket is basically a parabolic mirror made from paper mache supported by jute fabric and held in place by a bamboo frame. Aluminum foil is used as the reflecting lining and is glued to the inner side of the basket. Rubber and bakelite are thermal insulators. Gold is an expensive metal and is not used to make solar basket.
advertisement

8. Solar basket is a/an ________
a) active cooker
b) vapour compression technique
c) vapour absorption technique
d) passive cooker
View Answer

Answer: d
Explanation: Solar basket is a passive cooker. Vapour compression and vapour absorption are compression techniques used in refrigeration. They are not related to solar cookers.

9. What is a solar box type cooker?
a) An insulated box with a transparent glass cover and reflective surface directing sunlight into the box
b) An insulated parabolic mirror which is used to reflect the sunlight onto the conduction pan
c) A thermal conducting box with a transparent glass cover and reflective surface directing sunlight into the box
d) A thermal conducting parabolic mirror which is used to reflect the sunlight onto the insulated pan
View Answer

Answer: a
Explanation: A solar box type cooker is an insulated box with a transparent glass cover and reflective surface directing sunlight into the box. It is not a parabolic mirror type solar cooker.
advertisement

10. Which of the following colours can be used to paint the insulated box in a solar box cooker?
a) White
b) Black
c) Silver
d) Pink
View Answer

Answer: b
Explanation: The insulated box in a solar box cooker is painted black. This is because black maximizes absorption of sunlight. White is one of the best reflectors of sunlight and is not used for absorption.

11. What type of cooking containers are used to cook food on a solar cooker?
a) Gold
b) Wooden
c) Steel
d) Plastic
View Answer

Answer: c
Explanation: Cooking containers made up of aluminum and/or steel are used to cook food on a solar cooker. Cooking containers made of thermal insulators like wood and plastic are not used. Gold is an expensive metal and is not used for this purpose.

12. To reduce heat loss, where are insulators used in a solar box cooker?
a) On the reflective material
b) On the cooking platform
c) Reflective materials are made of insulators
d) Space between the outer and inner box
View Answer

Answer: d
Explanation: The space between outer and inner box in a solar box type cooker are thermally insulated to prevent any loss of heat. Cooking platform and reflective material are not made up of thermally insulating material.

13. Solar cooker takes ______ to cook as compared to conventional cooking methods.
a) longer
b) less time
c) about the same time
d) more electricity
View Answer

Answer: a
Explanation: Solar cooker takes longer to cook as compared to conventional cooking methods. It need not convert sunlight into electricity. Also, it does not use electricity from the grid.

14. Solar cooking is pollution free.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Solar cooking is pollution free. It does not emit any harmful pollutants into the environment and is entirely self-sustainable.

15. Conventional cooking fuel is required to operate solar cookers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Conventional cooking fuel is not required to operate solar cooker. The only source of energy is the sun’s heat which is passed onto the food via conduction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Solar Energy.

To practice all areas of Solar Energy for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter