Mass Transfer Questions and Answers – Extraction Equipments

This set of Mass Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Extraction Equipments”.

1. __________ is the single stage device in extractor types.
a) Mixer settler
b) Sieve trays
c) Agitator vessel
d) Packed column
View Answer

Answer: a
Explanation: Mixer-settler is a single stage device used for extraction operation.

2. Settler in the mixer settler is applicable for rapid agitation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Settler is used for settling.

3. The substance to get mixed enters into the mixer through.
a) Orifice
b) Nozzle
c) Orifice or nozzle
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Orifice or nozzle both are used for allowing the substance into the mixer.
advertisement
advertisement

4. Line mixers are ________
a) Small
b) Large
c) Very high
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Line mixers or flow mixers are used inside pipes so it must be small.

5. The two liquids while mixing gets dispersed inside the mixer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to the loss of energy by pressure drop the liquids gets dispersed inside the mixer.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. If the holding time is more in a mixer then _______ will be poor.
a) Mass transfer
b) Heat transfer
c) Momentum transfer
d) Both mass and momentum transfer
View Answer

Answer: a
Explanation: If the holding of liquids inside the mixer is poor then the rate of mass transfer gets decrease.

7. More than three stages of mixer settler attached to get _____________
a) Multi-component cascade
b) Mixer settler cascade
c) Extraction multi-stages
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally two or more stages inter connected to form cascades so it is an mixer settler cascades.
advertisement

8. The extractor preferred for getting immediate dispersion after piping is ___________________
a) Don extractor
b) Box extractor
c) Boltzmann extractor
d) Immediate dispersion is not possible
View Answer

Answer: b
Explanation: The box arrangement of alternate stages produces immediate dispersion.

9. If a system has low interfacial tension _________ extractor is preferred.
a) Packed column
b) Pulse column
c) Sieve plates
d) Agitator column
View Answer

Answer: c
Explanation: For a system with low interfacial tension need not need mechanical agitation so sieve plates are preferred.
advertisement

10. _____________ mixing is applicable for differential contractors.
a) Axial
b) Radial
c) Both axial and radial
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to the reduction of concentration difference between the phases axial mixing is preferred.

11. Packed tower with ________ packing preferable for liquid extraction.
a) Uniform
b) Random
c) Complete
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: To reduce axial mixing random packing are preferred in a packed column.

12. Motivational force in a differential contractor is
a) Centrifugal force
b) Gravitational force
c) Electromagnetic forces
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In extractor the light liquid enters the bottom and also the extractor is vertical so gravitational force is a motivational force.

13. The high density difference among the liquid in the extractor cause ________
a) Flooding
b) Loading
c) Agitation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally, the density difference leads to separation from each other which results in flooding.

14. Differential contractors are continuous extractor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Differential contractor was named because of continuous contact of entering and leaving streams.

15. Find the process.
Mixer is a batch process & settler is a continuous process
a) Batch process
b) Continuous process
c) Batch+ continuous process
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Mixer is a batch process and settler is a continuous process.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mass Transfer.

To practice all areas of Mass Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.