Mass Transfer Questions and Answers – Melting Point

«
»

This set of Mass Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Melting Point”.

1. What is the melting point of chromium?
a) 2118 K
b) 2218 K
c) 2318 K
d) 2418 K
View Answer

Answer: a
Explanation: It is a chemical element with atomic number 24. It is a steely-gray, lustrous, hard and brittle metal and has a high melting point.
advertisement

2. What is the melting point of cobalt?
a) 1449 K
b) 1559 K
c) 1669 K
d) 1769 K
View Answer

Answer: d
Explanation: It is found only in chemically combined form. It occurs as two crystallographic structures i.e. hcp and fcc.

3. Which one is having the highest melting point?
a) Bismuth
b) Beryllium
c) Cadmium
d) Copper pure
View Answer

Answer: b
Explanation: Melting point of beryllium is 1550 k while that of bismuth, cadmium and pure copper are 545 K, 594 K and 1358 K respectively.

4. What is the melting point of germanium?
a) 1211 K
b) 1311 K
c) 1411 K
d) 1511 K
View Answer

Answer: a
Explanation: It is a lustrous, hard, grayish-white metalloid in the carbon group. It is a semiconductor which reacts and form complexes with oxygen in nature.

5. Which one is having a minimum melting point?
a) Tin
b) Iron pure
c) Germanium
d) Gold
View Answer

Answer: c
Explanation: Melting point of germanium is 1211 K while that of tin, pure iron and gold are 1505 K, 1810 K and 1336 K respectively.
advertisement

6. What is the melting point of nichrome?
a) 1572 K
b) 1672 K
c) 1772 K
d) 1872 K
View Answer

Answer: b
Explanation: Nichrome generally refers to an alloy of nickel, chromium and iron. Nichrome alloys are used in resistance wire.

7. What is the melting point of palladium?
a) 1527 K
b) 1627 K
c) 1727 K
d) 1827 K
View Answer

Answer: d
Explanation: It is a rare and lustrous silvery-white metal. Palladium has the lowest melting point and is the least dense.

8. Which one is having a maximum melting point?
a) Palladium
b) Magnesium
c) Platinum pure
d) Lead
View Answer

Answer: c
Explanation: Melting point of pure platinum is 2045 K while that of palladium, magnesium and lead are 1827 K, 923 K and 601 K respectively.

9. What is the melting point of tin?
a) 505 K
b) 605 K
c) 705 K
d) 805 K
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the main group metal in group 14 of the periodic table. It has 10 stable isotopes, the largest number in the periodic table.
advertisement

10. Which one is having a minimum melting point?
a) Titanium
b) Zinc
c) Uranium
d) Rhodium
View Answer

Answer: b
Explanation: Melting point of zinc is 693 K while that of titanium, uranium and rhodium are 3269 K, 1406 K and 2236 K respectively.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mass Transfer.

To practice all areas of Mass Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn