Mass Transfer Questions and Answers – Leaching Operation

This set of Mass Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Leaching Operation”.

1. Wood ash leaching for alkali is known as ________
a) Lixivation
b) Lixartion
c) Lixation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: lixivation is common leaching process used for removing alkali from wood ashes.

2. The boiling point of the solvent is ______
a) Boiling solvent
b) Decoction
c) Leaching
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: To get the leached product the solvents are used at its boiling point is known as decoction.

3. The removal of soluble materials from the solid is known as ________
a) Elution
b) Decoction
c) Extraction
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally elution is the process of removing soluble materials from the solids.
advertisement
advertisement

4. Leaching is generally used for cement industries
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Leaching generally used for metallurgical industries for ore removal purposes.

5. For getting leached product from copper ore it is mandatory to add hydrochloric acid to the ore.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For getting leached product from the ore we have to add sulphuric acid to the copper ore.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. Find the process
The sugar gets leached from the sugar beet with help of solvent water
a) Leaching
b) Extraction
c) Evaporation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Here the sugar gets leached from the sugar beet with help of solvent water.

7. Which of the following process can accelerate leaching?
a) Heating
b) Drying
c) Crushing
d) Crushing or grinding
View Answer

Answer: d
Explanation: Since crushing or grinding can result in the removal of more solute from the solids.
advertisement

8. The process elution is also known as elutriation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The process of removing the soluble materials from the solid.

9. Temperature of the solvent is low.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The temperature of the solvent should be high in order to get more solubility of solute.
advertisement

10. If the solvent viscosity is low and temperature of the solvent is high then the leaching rate decreases.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The leaching rate increases with diffusivity since the viscosity is low and the temperature is high.

11. In order to reduce the time required for the removing solute the sugar beets are cut into slices known as
a) Cossettes
b) Coset
c) Consot
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The cut portions can improve the solute removal. The cut sets are named cossettes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mass Transfer.

To practice all areas of Mass Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.