Mass Transfer Questions and Answers – Continuous Fractionation Operation of Distillation Column

This set of Mass Transfer online test focuses on “Continuous Fractionation Operation of Distillation Column”.

1. Rectifying continuously is known as _____________
a) Partialization
b) Fractionation
c) Condensation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Fractionation is the continuous separation of volatile component.

2. The top of the fractionators has ______ temperature.
a) High
b) Low
c) No
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: To maintain the dew point we need to have a low temperature.

3. The section above the feed tray in a fractionator is known as ______________
a) Enriching section
b) Rectifying section
c) Feed section
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The enriching section where the low volatile components are absorbed in the liquid condensed.
advertisement
advertisement

4. The notation X from the figure below is known as Reflux.
The notation X from the figure below is known as Reflux
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Some part of the condensed product are sent back to the rectifying column for the effective separation is known as reflux.

5. The bottom of the fractionators has a ______ temperature.
a) High
b) Low
c) No
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: To maintain the bubble point we need to have a high temperature.

6. The section below the feed tray in a fractionator is known as ______________
a) Enriching section
b) Rectifying section
c) Feed section
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The rectifying section where the high volatile components are stripped from the liquid condensed.

7. Express the reflux ratio
The reflux ratio is the ratio of reflux(R) to the Distillate(D)
a) D/F
b) R/D
c) R/W
d) R/F
View Answer

Answer: b
Explanation: The reflux ratio is the ratio of reflux(R) to the Distillate(D).
advertisement

8. The use of vapour produced from the reboiler is
a) To strip out more volatile component from liquid
b) To strip out low volatile component from the liquid
c) To increase the temperature of the fractionator bottom
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The vapour from the stripping section strips the more volatile component to form distillate.

9. The light key components are__________
a) More volatile
b) Less volatile
c) Non volatile
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Since the light key components have a low boiling point it is a more volatile component.
advertisement

10. Find the reflux ratio if the feed , residue and reflux rate is 100, 40 and 50 mole/hr.
a) 1.25
b) 0.83
c) 1.5
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: Reflux ratio = reflux/distillate
Distillate= 100-40=60
Reflux ratio= 50/60 = 0.83.

11. The residue has a more heavy key component.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The heavy key (low volatile) components are more in the bottom residue.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mass Transfer.

To practice all areas of Mass Transfer for online test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.