Mass Transfer Questions and Answers – Extraction-Liquid Liquid Equilibria

«
»

This set of Mass Transfer Problems focuses on “Extraction-Liquid Liquid Equilibria”.

1. Solvent extraction is basically known as
a) Gas-liquid extraction
b) Liquid- liquid extraction
c) Liquid –solid extraction
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The solute in the liquid mixture can be separated with liquid solvent. Also generally extraction is a liquid-liquid operation and the solvent used is a liquid.

2. Liquid-liquid mixture is separated with solvent extraction by adding _______ solvent.
a) Soluble
b) Insoluble
c) Partially soluble
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, mass transfer occurs, if an insoluble phase is added to a mixture. In extraction, the insoluble phase is a liquid solvent.

3. Find the representation X.
The expected solutes are extracted from the liquid by the solvent is more in extract phase
a) Extract
b) Raffinate
c) Residue
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The expected solutes are extracted from the liquid by the solvent is more in extract phase.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Solvent lean phase are known as
a) Extract
b) Raffinate
c) Residue
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The extracted solute will be rich in a solvent rich phase known as extract. Remaining small quantity of solute present in the solvent lean phase is known as raffinate.

5. Will it be possible to separate multi-component solution with the help of two solvents.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: There are many other ways to separate multi-components from the liquid solution with the help of two or more solvents.
Take Mass Transfer Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. The method of using two solvents is known as double solvent.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Two solvents are used for multi-component separation is preferably known as double solvent.

7. Fractional extraction is also known as ________
a) Solvent
b) Double solvent
c) Triple solvent
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Double solvent extraction is also known as fractional extraction.
advertisement

8. The composition of substances in the extraction are represented by __________
a) Rectangle
b) Isosceles triangle
c) Equilateral triangle
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Sum of perpendicular distance at any point inside the equilateral triangle is 100.

9. Find the representation A for extraction process.
Find the representation A for extraction process in given figure
a) Pure component A
b) Pure component B
c) Pure component C
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: At A the composition of A is 100% so the solution will be pure A.
advertisement

10. Find the mixture M in kg if R is 4 kg and E is 10 kg, where E is extract and R is raffinate.
Find mixture M in kg if R is 4 kg & E is 10 kg, where E is extract & R is raffinate
a) 6 kg
b) 10 kg
c) 14 kg
d) 20 kg
View Answer

Answer: c
Explanation: Mixture = Raffinate + Extract = 10 + 4 = 14 kg.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mass Transfer.

To practice problems on all areas of Mass Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.