Mass Transfer Questions and Answers – Design of Extractor for Multistage Stage Operations

«
»

This set of Mass Transfer Puzzles focuses on “Design of Extractor for Multistage Stage Operations”.

1. More than one tie line is represented in an equilibrium triangular system is known as
a) Single stage extractor
b) Multistage extractor
c) Single stage cascades
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: More than one tie line represents more number of stages.
advertisement

2. Find the number of stages.
mass-transfer-puzzles-q2
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Here three tie lines are used therefore we have three stages.

3. Find the process
mass-transfer-puzzles-q3
a) Multistage cross flow
b) Single stage cross flow
c) Multistage counter flow
d) Single stage counter flow
View Answer

Answer: a
Explanation: From, the diagram the flow is cross and more than one stages are use so it is a multistage cross flow process.

4. From the figure find the extract positions.
mass-transfer-puzzles-q4
a) A,B
b) X,Y
c) A,Y
d) X,B
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally solvent extract the solute from the feed.

5. Find the number of stages.
mass-transfer-puzzles-q5
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Two operating lines so two stages.
advertisement

6. Find the slope of the operating line for the first stage if the dilutant in the feed is 5 kg and the solvent used for the second stage is 10 kg.
a) 0.5
b) 2
c) 2.5
d) Data inadequate
View Answer

Answer: d
Explanation: Here we need data for the solvent used in the first stage to find its slope of operating line.

7. Look at the operating line which represents?
mass-transfer-puzzles-q7
a) Co-current process
b) Counter current process
c) Cross flow process
d) Other process
View Answer

Answer: b
Explanation: The counter current operating lines are straight line to the equilibrium curve along its same direction.

8. Plait point never occurs in the multistage operations.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Plait point is the last tie-line occurs in all extraction.

9. Can we able to find the extract at the second stage with the known values of E1, R1, S2.
mass-transfer-puzzles-q9
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: We need the value of R2.

10. Find the value of extract percentage in the second stage.
mass-transfer-puzzles-q10
a) 20%
b) 30%
c) 40%
d) 70%
View Answer

Answer: b
Explanation: Extract is the kg of solute/kg of solvent; Here the value of extract in the second phase is 0.3.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mass Transfer.

To practice puzzles on all areas of Mass Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn