Engineering Geology Questions and Answers – Important Igneous Rocks

«
»

This set of Engineering Geology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Important Igneous Rocks”.

1. Granite belongs to which mode of occurrence of igneous rock?
a) Volcanic rocks
b) Plutonic
c) Hypabyssal
d) Volcanic and hypabyssal
View Answer

Answer: b
Explanation: Granites may be defined as plutonic light coloured igneous rocks. These are among the most common igneous rocks.
advertisement

2. The two most common mineral found in granites are ___________
a) Diamond and mica
b) Mica and orthoclase
c) Quartz and felspar
d) Felspar and corundum
View Answer

Answer: c
Explanation: Two most common and essential mineral constituents of granite are: Quartz and Felspar.

3. Which is the most important accessory mineral in granite?
a) Felspar
b) Quartz
c) Topaz
d) Mica
View Answer

Answer: d
Explanation: Among the accessory minerals in granites, micas deserve the first mention. Both varieties are present in small proportions in most granites.

4. The texture of granite is ___________
a) Equigranular
b) Directive
c) Inequigranular
d) Intergrowth
View Answer

Answer: a
Explanation: Granites are generally coarse to medium grained, holocrystalline and equigranular rocks.

5. Syenites belong to which mode of occurrence?
a) Volcanic rocks
b) Plutonic
c) Hypabyssal
d) Concordant
View Answer

Answer: b
Explanation: Syenites are defined as igneous, plutonic, even-grained rocks in which alkali-felspars are the chief constituent minerals.
advertisement

6. Syenites show similar textures of granites.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Syenites show textures broadly similar to those of granites, that is, they are coarse to medium-grained, holocrystalline in nature and exhibiting graphic, inter-growth or porphyiritic relationship among its constituents.

7. What is the usual colour of gabbro?
a) White
b) Yellow
c) Black
d) Blue
View Answer

Answer: c
Explanation: Gabbros are usually found in black colour. Sometimes they are also found in other shades of dark grey and dark brown.

8. What is the mode of formation of gabbro?
a) Volcanic
b) Plutonic
c) Hypabyssal
d) Dykes
View Answer

Answer: b
Explanation: Gabbros are coarse-grained plutonic rocks of basic character. Plagioclase felspars of lime-soda composition are the chief constituents of gabbros.

9. Pick the igneous rock whose mode of occurrence is volcanic.
a) Basalt
b) Granite
c) Gabbro
d) Syenite
View Answer

Answer: a
Explanation: Basalts are volcanic igneous rocks formed by rapid cooling from lava flows from volcanoes either over the surface or under water on oceanic floors.
advertisement

10. What can be said about the grain size of pegmatite?
a) Fine grained
b) Medium grained
c) Fine to medium grained
d) Coarse grained
View Answer

Answer: d
Explanation: Pegmatites are exceptionally coarse-grained igneous rocks formed from hydrothermal solutions emanating from magmas that get cooled and crystallized in cavities and cracks around magmatic intrusions.

11. Pick the rock which is not volcanic in terms of mode of occurrence.
a) Granite
b) Basalt
c) Obsidian
d) Pumice
View Answer

Answer: a
Explanation: Granite is of plutonic occurrence whereas the rest, viz., Basalt, Obsidian. Pumice are volcanic in occurrence.

12. The igneous rock with glassy texture is ___________
a) Gabbro
b) Pumice
c) Obsidian
d) Pegmatite
View Answer

Answer: c
Explanation: Obsidian is of glassy texture and it is the distinct property of the igneous rock which makes it easier for its identification.

13. The igneous rock with very low specific gravity is ___________
a) Granite
b) Pumice
c) Gabbro
d) Basalt
View Answer

Answer: b
Explanation: Pumice has a low specific gravity whereas all the other igneous rocks have medium specific gravity. This property makes the igneous rock “pumice” very light. The main reason behind this is, pumice has many pores.
advertisement

14. The igneous rock with flow texture is ____________
a) Gabbro
b) Pumice
c) Rhyolite
d) Basalt
View Answer

Answer: c
Explanation: Rhyolite is an igneous rock which exhibits the flow type of texture which is not found in other igneous rocks.

15. Pegmatites are formed due to displacement reactions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Pegmatites have formed due to replacement reactions between the hydrothermal solutions and the country rock through which these liquids happen to pass.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Geology.

To practice all areas of Engineering Geology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn