Engineering Geology Questions and Answers – Formation and Descriptive Study of Minerals – 04

«
»

This set of Engineering Geology online quiz focuses on “Formation and Descriptive Study of Minerals – 04”.

1. Carbonate minerals are found usually in ___________
a) Igneous rocks
b) Sedimentary rocks
c) Sedimentary and metamorphic rocks
d) Metamorphic and igneous rocks
View Answer

Answer: c
Explanation: The carbonate minerals are generally and most widely found in the sedimentary and metamorphic rocks.
advertisement

2. Name the carbonate mineral which is found in ultrabasic igneous rocks.
a) Dolomite
b) Calcite
c) Magnesite
d) Jasper
View Answer

Answer: c
Explanation: Magnesite is found in the ultrabasic igneous rocks which are not common among the other minerals and also among the other groups.

3. What is the structure or form of dolomite?
a) Rhombohedral
b) Columnar
c) Tabular
d) Flaky
View Answer

Answer: a
Explanation: Dolomite mineral is usually found in rhombohedral structure. In most cases, it is not found in any other form or structure.

4. What is the colour of the magnesite when pure?
a) Yellow
b) Bone white
c) Blue
d) Black
View Answer

Answer: b
Explanation: Magnesite mineral is found is colours like white, shades of grey and also sometimes brown. But when it is in the pure form, it is found in bone white colour.

5. What is the colour and diaphaneity of a calcite mineral respectively?
a) Yellow and opaque
b) Blue and transparent
c) White and transparent
d) Grey and translucent
View Answer

Answer: c
Explanation: The calcite mineral is white in colour and its diaphaneity is transparent. The chemical composition of calcite is calcium carbonate.
advertisement

6. The carbonate minerals have high hardness.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The hardness of the carbonate minerals usually varies between 2.5 and 3. Hence they are said to have low hardness.

7. What is the streak given by calcite minerals?
a) Colourless
b) White
c) Black
d) Yellow
View Answer

Answer: b
Explanation: Unlike the quartz minerals, the carbonate minerals give white streak which is an important distinguishing property of the minerals from other groups.

8. Dolomite is formed by the action of magnesian rich sea water on which deposit?
a) Limestone
b) Sandstone
c) Granite
d) Basalt
View Answer

Answer: a
Explanation: As a rock constituent, dolomite is believed to have been formed by the action of magnesian rich sea water on original limestone deposit. This process is called in petrology dolomitization.

9. Which carbonate mineral has this chemical composition- CaCO3 Mg(CO3)2?
a) Magnesite
b) Calcite
c) Dolomite
d) Jasper
View Answer

Answer: c
Explanation: Dolomite has the chemical composition CaCO3 Mg(CO3)2. Whereas calcite doesn’t have Mg in its composition and magnesite lacks Ca in its composition.
advertisement

10. Which lustre cannot occur to the calcite?
a) Adamantine
b) Waxy
c) Vitreous
d) Silky
View Answer

Answer: a
Explanation: Calcite minerals show few lustres, vitreous, waxy, silky but they do not show adamantine lustre which is exclusively shown by diamond.

11. How many sets of cleavage is shown by calcite minerals usually?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: The calcite minerals are known to show three sets of cleavage which is pretty distinctive compared to other mineral groups.

12. Which mineral is used as refractory material?
a) Calcite
b) Rock crystal
c) Talc
d) Magnesite
View Answer

Answer: d
Explanation: The major uses of magnesite mineral is that it used as refractory materials in the refracrtory bricks installed in the lining of the furnaces and also used for chemical compounds of magnesium.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Geology.

advertisement

To practice all areas of Engineering Geology for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn