Engineering Geology Questions and Answers – Engineering Considerations of Faults

«
»

This set of Engineering Geology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Engineering Considerations of Faults”.

1. What kind of joints do the faulted rocks form?
a) Strong
b) Weak
c) Doesn’t change
d) Extended
View Answer

Answer: b
Explanation: The faulted rocks will form weak foundations and abutments for dam, despite the fact that originally they might have been strong and impervious.
advertisement

2. When do the faulted and shear zones become potential areas of further slip and slides?
a) Dry
b) Lubricated
c) Weathered
d) Heavy winds
View Answer

Answer: b
Explanation: Once the fault zones, shear zones or fault surfaces become lubricated with water, they become potential areas for further slips and slides. They may create critical conditions.

3. Where should a site for a civil engineering project be located?
a) On faulted zone
b) On a folded strata
c) On a joint
d) Must be avoided to possible extent to be built on all three
View Answer

Answer: d
Explanation: As far as possible the location of a civil engineering project must be avoided on a fault or a fold or a joint. But when there is no other choice, the same location can be treated with necessary methods and then the project can be implemented.

4. What is not considered about the shear zones?
a) Number
b) Size
c) Inclination
d) Appearance
View Answer

Answer: d
Explanation: The number, size and inclination of the shear zones should be given top consideration.
advertisement

5. Bhakra dam in India showed which occurrence?
a) Fault zones
b) Slickensides
c) Shear zones
d) Folds
View Answer

Answer: c
Explanation: The embankment of the Bhakra dam in India showed occurrence of numerous shear zones in them; the site could not be changed because of other reasons; hence it was decided to treat the shear zones by extensive excavations of the shear zones and back filling with cement grouting.

6. What are faults associated with?
a) Volcanic activity
b) Precipitation
c) Earthquake
d) Folds
View Answer

Answer: c
Explanation: Faults of any significance are always associated with earthquakes. The tectonic history of the area under consideration must be known thoroughly.

7. What is recommended to be introduced to the structures even on safe land?
a) Proper dimensioning
b) Proper planning
c) Use high quality materials
d) Factor safety
View Answer

Answer: d
Explanation: Some factor of safety has to be introduced in the building even though the tectonic history indicates not movement of the surface or plate. It is always recommended to introduce factor of safety for high raised buildings or even buildings which are built on active seismic zones.
advertisement

8. Studying tectonic history is basically like knowing ___________
a) Frequency of earthquake
b) Effects
c) Frequency, effects and magnitude
d) Cost for recuperation
View Answer

Answer: a
Explanation: Study of tectonic history would virtually mean obtaining information about the frequency of the earthquakes as also their magnitude and effects that they have left from time to time on the rocks of the region.

9. Gouge and breccia don’t create any problems during construction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Faulting products like gouge and breccia create additional problems; the site has to be cleared of them or taken below to the sound bedrock.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Geology.

advertisement

To practice all areas of Engineering Geology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn