Engineering Geology Questions and Answers – Causes of Earthquakes

This set of Engineering Geology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Causes of Earthquakes”.

1. Volcanic earthquakes are rarely felt outside the regions of inactive volcanoes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In volcanic eruptions, huge quantities of lava are thrown out suddenly under great pressure and with a big bang, causing tremors all around volcanic earthquakes, as these are called, are rarely felt outside the regions of active volcanoes.

2. Which earthquake is local in nature and rarely occurring?
a) Volcanic earthquake
b) Shallow earthquake
c) Collapse earthquake
d) Intermediate earthquake
View Answer

Answer: c
Explanation: The collapse earthquakes are invariably of local nature and rare occurrence. These are caused when a portion of ground collapses suddenly because of removal of support from below due to the natural processes of rock wastage.

3. Which theory is acclaimed as a satisfactory explanation about the cause of earthquakes?
a) Elastic Rebound theory
b) Clastic theory
c) Tremors theory
d) Seismology theory
View Answer

Answer: a
Explanation: The Elastic Rebound Theory propounded originally by H.F.Reid in 1906 is, at present, widely acclaimed as a satisfactory explanation. It was proposed by him, on the basis of elaborate studies of San Francisco Earthquake of 1906 that it was related to displacement along the San Andres fault.
advertisement
advertisement

4. The phase during which the stored elastic energy is released is __________
a) Preparatory phase
b) Rupture phase
c) Post failure phase
d) Tertiary phase
View Answer

Answer: b
Explanation: The rupture phase takes place along the fault and all or part the stored elastic energy is released as seismic waves and also transformed into heat or potential energy. Main shock is the characteristic of this phase.

5. Foreshocks are often recorded in which phase?
a) Preparatory phase
b) Rupture phase
c) Post failure phase
d) Tertiary phase
View Answer

Answer: a
Explanation: The preparatory phase is the phase in which a non-hydrostatic stress field is created in a certain region around a fault; the direction of the preparatory phase is to ultimately define the size of the actual earthquake. A number of “foreshocks” are often recorded during this phase.

6. The phase which involves restoration to state of equilibrium is __________
a) Preparatory phase
b) Rupture phase
c) Post failure phase
d) Tertiary phase
View Answer

Answer: c
Explanation: The post failure adjustment is the phase during which the medium is restored to a state of equilibrium involving series of “after shocks” which are simply a manifestation of release of residual strain from the rocks.

7. Earthquakes occur at which portion of plates?
a) Middle portion
b) Along the boundaries of plates
c) Along the equidistant lines of plates
d) At the centre point of the plates
View Answer

Answer: b
Explanation: Already exhaustive data has been collected to show that earthquakes occur along the boundaries of plates moving apart each other.
advertisement

8. The inner regions of plates are free from tectonic earthquakes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The tectonism involving earthquakes is related to those boundaries, which are stressed and where stress is released by way of thrust faulting, block faulting or transcurrent faulting. The inner regions of plates are by and large free from tectonic earthquakes.

9. The plate movements at boundaries are __________
a) Very rapid
b) Fast
c) Moderate in speed
d) Very slow
View Answer

Answer: d
Explanation: Since the plate movements at the boundaries are very slow, stresses go on building up in the rocks of the immediate neighbourhood till the limits are reached.

advertisement

10. Rocks behave as ________ masses towards operating stresses.
a) Inelastic
b) Elastic
c) Isotropic
d) Anisotropic
View Answer

Answer: b
Explanation: According to the Elastic Rebound Theory, rocks are believed to behave as elastic masses towards operating stresses. When these are stressed, the rocks respond by bending as a first reaction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Geology.

To practice all areas of Engineering Geology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.