Automata Theory Questions and Answers – Non Deterministic Finite Automata – Introduction

«
»

This set of Automata Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Non Deterministic Finite Automata – Introduction”

1. Which of the following options is correct?
Statement 1: Initial State of NFA is Initial State of DFA.
Statement 2: The final state of DFA will be every combination of final state of NFA.
a) Statement 1 is true and Statement 2 is true
b) Statement 1 is true and Statement 2 is false
c) Statement 1 can be true and Statement 2 is true
d) Statement 1 is false and Statement 2 is also false
View Answer

Answer: a
Explanation: Statement 1 and 2 always true for a given Language.
advertisement

2. Given Language: L= {ab U aba}*
If X is the minimum number of states for a DFA and Y is the number of states to construct the NFA,
|X-Y|=?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 1
View Answer

Answer: a
Explanation: Construct the DFA and NFA individually, and the attain the difference of states.

3. An automaton that presents output based on previous state or current input:
a) Acceptor
b) Classifier
c) Transducer
d) None of the mentioned.
View Answer

Answer: c
Explanation: A transducer is an automaton that produces an output on the basis of what input has been given currently or previous state.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. If NFA of 6 states excluding the initial state is converted into DFA, maximum possible number of states for the DFA is ?
a) 64
b) 32
c) 128
d) 127
View Answer

Answer: c
Explanation: The maximum number of sets for DFA converted from NFA would be not greater than 2n.

5. NFA, in its name has ’non-deterministic’ because of :
a) The result is undetermined
b) The choice of path is non-deterministic
c) The state to be transited next is non-deterministic
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Non deterministic or deterministic depends upon the definite path defined for the transition from one state to another or undefined(multiple paths).
advertisement

6. Which of the following is correct proposition?
Statement 1: Non determinism is a generalization of Determinism.
Statement 2: Every DFA is automatically an NFA
a) Statement 1 is correct because Statement 2 is correct
b) Statement 2 is correct because Statement 2 is correct
c) Statement 2 is false and Statement 1 is false
d) Statement 1 is false because Statement 2 is false
View Answer

Answer: b
Explanation: DFA is a specific case of NFA.

7. Given Language L= {xϵ {a, b}*|x contains aba as its substring}
Find the difference of transitions made in constructing a DFA and an equivalent NFA?
a) 2
b) 3
c) 4
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: The individual Transition graphs can be made and the difference of transitions can be determined.
advertisement

8. The construction time for DFA from an equivalent NFA (m number of node)is:
a) O(m2)
b) O(2m)
c) O(m)
d) O(log m)
View Answer

Answer: b
Explanation: From the coded NFA-DFA conversion.

9. If n is the length of Input string and m is the number of nodes, the running time of DFA is x that of NFA.Find x?
a) 1/m2
b) 2m
c) 1/m
d) log m
View Answer

Answer: a
Explanation: Running time of DFA: O(n) and Running time of NFA =O(m2n).
advertisement

10. Which of the following option is correct?
a) NFA is slower to process and its representation uses more memory than DFA
b) DFA is faster to process and its representation uses less memory than NFA
c) NFA is slower to process and its representation uses less memory than DFA
d) DFA is slower to process and its representation uses less memory than NFA
View Answer

Answer: c
Explanation: NFA, while computing strings, take parallel paths, make different copies of input and goes along different paths in order to search for the result. This creates the difference in processing speed of DFA and NFA.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automata Theory.
To practice all areas of Automata Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.