Automata Theory Questions and Answers – Multitape Turing Machines

«
»

This set of Automata Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Multitape Turing Machines”.

1. A turing machine with several tapes in known as:
a) Multi-tape turing machine
b) Poly-tape turing maching
c) Universal turing machine
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A multitape turing machine is an ordinary turing machine with multiple tapes. Each tape has its own head to control the read and write.
advertisement

2. A multitape turing machine is ________ powerful than a single tape turing machine.
a) more
b) less
c) equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The multitape turing machine model seems much powerful than the single tape model, but any multi tape machine, no matter how many tapes, can be simulated by single taped TM.

3. In what ratio, more computation time is needed to simulate multitape turing machines using single tape turing machines?
a) doubly
b) triple
c) quadratically
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Thus, multitape turing machines cannot calculate any more functions than single tape machines.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is true for two stack turing machines?
a) one read only input
b) two storage tapes
c) one read only input & two storage tapes
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Two-stack Turing machines have a read-only input and two storage tapes. If a head moves left on either tape a blank is printed on that tape, but one symbol from a “library” can be printed.

5. Which of the following is not a Non deterministic turing machine?
a) Alternating Turing machine
b) Probabalistic Turing machine
c) Read-only turing machine
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: A read only turing machine or 2 way deterministic finite automaton is a class of model of computability that behaves like a turing machine, and can move in both directions across input, except cannot write to its input tape.
advertisement

6. Which of the turing machines have existential and universal states?
a) Alternating Turing machine
b) Probalistic Turing machine
c) Read-only turing machine
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: ATM is divide into two sets: an existential state is accepting if some transitions leads to an accepting state; an universal state is accepting if every transition leads to an accepting state.

7. Which of the following is false for Quantum Turing machine?
a) Abstract machine
b) Any quantum algorithm can be expressed formally as a particular quantum turing machine
c) Gives a solution to ‘Is a universal quantum computer sufficient’
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: ‘Is a universal quantum computer sufficient’ is one of the unsolved problem from physics.
advertisement

8. A deterministic turing machine is:
a) ambiguous turing machine
b) unambiguous turing machine
c) non-deterministic
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A deterministic turing machine is unambiguous and for every input, there is exactly one operation possible. It is a subset of non-deterministic Turing machines.

9. Which of the following is true about Turing’s a-machine?
a) a stands for automatic
b) left ended, right end-infinite
c) finite number of tape symbols were allowed
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Turings a- machine or automatic machine was left ended,right end infinite.Any of finite number of tape symbols were allowed and the 5 tuples were not in order.
advertisement

10. Which of the following is a multi tape turing machine?
a) Post turing Machine
b) Wang-B Machine
c) Oblivious turing Machine
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: An oblivious turing machine where movements of various heads are fixed functions of time, independent of the input. Pippenger and Fischer showed that any computation that can be performed by a multi-tape Turing machine in n steps can be performed by an oblivious two-tape Turing machine in O(n log n) steps.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automata Theory.
To practice all areas of Automata Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.