Automata Theory Questions and Answers – Simulation of Turing Machine

«
»

This set of Automata Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Simulation of Turing Machine”.

1. Fill in the blank with an appropriate option.
In automata theory, ___________ is said to be Computationally Universal if can be used to simulate any single taped Turing Machine.
a) Computer’s instruction set
b) A programming language
c) Cellular Automaton
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Computationally Universal or Turing Complete is a set of data manipulation rules if it can be used to simulate a single-taped turing machine.
advertisement

2. Give a classic example of the concept of turing complete.
a) lambda calculus
b) C++
c) Lisp
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Most of the programming languages, conventional or unconventional are turing complete. Functional languages like Lisp and Haskell are also turing complete.

3. Let two machines be P and Q. The state in which P can simulate Q and Q can simulate P is called:
a) Turing Equivalence
b) State Equivalence
c) Universal Turing Machine
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: It is a closely related concept with Turing complete. It says, two computers P and Q are called equivalent if P can simulate Q and Q can simulate P.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following remarks the given statement?
Statement: Any function whose values can be computed by an algorithm, can be computed by a Turing machine.
a) Smn theorem
b) Structured Program theorem
c) Church-Turing thesis
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The following conclusion is laid down from the Church-Turing thesis:
Any function whose values can be computed by an algorithm, can be computed by a Turing machine. If any real world computer can be simulated by a turing machine, it is Turing equivalent to a Turing Machine.

5. Which of the following can be used to simulate any turing machine?
a) Finite State Automaton
b) Universal Turing Machine
c) Counter machines
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The computational aspect of any possible real world computer can be simulated using an Universal Turing Machine so can be any turing machine.
advertisement

6. State true or false:
Statement: Inorder to show something is Turing complete, it is enough to demonstrate that it can be used to simulate some Turing complete system.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes it is. For instance, an imperative language is called Turing complete if it tends to have conditional branching and an ability to maintain an arbitrary number of symbols.

7. Which of the following can lack in a Universal computer?
a) Turing Complete Instruction set
b) Infinite memory
c) Infinite time
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Real computers which are manufactured till date, all are similar to single taped turing machine. However, they have limited physical resources so they are linearly bounded complete on the contrary.
advertisement

8. Which among are not the results of computational theory?
a) In general, it is impossible to predict that what a Turing-complete program will do over an arbitrarily long time
b) It is impossible to determine for every input, whether the program will eventually stop or continue forever
c) It is not possible to determine whether a program will return true or false
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All of the following mentioned are the conclusions of automata theory or computability theory.

9. Which of the games fill under the category of Turing-complete?
a) Minecraft
b) Minesweeper
c) Dwarf Fortress
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Many games fall under the category og turing complete:
a) Minecraft
b) Minesweeper
c) Dwarf Fortress
d) Conway’s Game of Life
e) Pokemon Yellow, etc.
advertisement

10. Which of the following a Non-turing Complete language?
a) Regular Language
b) Context free grammars
c) Epigram
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: There exists some computational languages which are not turing complete. Regular language which is accepted by finite automata tops the list. Other examples are pixel shader languages embedded in Direct3D and OpenGL extensions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automata Theory.
To practice all areas of Automata Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.