Air-Conditioning Questions and Answers – Psychrometry – By-Pass Factor

«
»

This set of Air-Conditioning Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Psychrometry – By-Pass Factor”.

1. What is the inefficiency of the coil to attain the desired temperature called?
a) By-pass factor
b) Effectiveness
c) Efficiency
d) By-pressure factor
View Answer

Answer: a
Explanation: The DBT of air leaving the apparatus should be equal to the coil temperature, but this is not possible due to the inefficiency of the coil. This type of phenomenon is called a by-pass factor.
advertisement

2. What is the number of fins provided in a unit length called?
a) By-pass
b) Distance
c) Pitch
d) Addendum
View Answer

Answer: c
Explanation: By-pass factor depends upon the number of fins provided. So, the fins provided in a unit length are called as Pitch of the coil fins.

3. Which of the following is true about the effect of velocity on the by-pass factor?
a) decreases with an increase in velocity of air passing through it
b) remains unchanged with an increase in velocity of air passing through it
c) may increase or decrease with an increase in velocity of air passing through it depending upon the condition of air entering
d) increases with an increase in velocity of air passing through it
View Answer

Answer: d
Explanation: The change in the velocity affects the temperature of leaving the air. Moreover, the inefficiency increases due to an increase in velocity as the by-pass factor increases.
advertisement
advertisement

4. The by-pass factor of the coil ___________ with _________ in fin spacing.
a) increases, increase
b) decreases, decrease
c) increases, decrease
d) decreases, increase
View Answer

Answer: b
Explanation: One of the factors which affect the by-pass factor is fin spacing. If the fin spacing is not much, then the temperature leaving the apparatus becomes close to the coil temperature. So, the decrease in fin spacing results in a decrease in the by-pass factor by improving efficiency.

5. The by-pass factor of the coil ___________ with _________ in number of rows of fins.
a) increases, increase
b) decreases, decrease
c) increases, decrease
d) decreases, increase
View Answer

Answer: d
Explanation: One of the factors which affect the by-pass factor is a number of rows of fins. More the number of rows of fins, better is the heat transfer rate and decreasing the inefficiency, i.e., by-pass factor. So, the increase in the number of rows results in a decrease in the by-pass factor by improving efficiency.

advertisement

6. Which of the following does not affect the by-pass factor?
a) Pitch of the coil fins
b) Velocity of air
c) Weight of apparatus
d) Fin spacing
View Answer

Answer: c
Explanation: The weight of the apparatus has nothing to do with the by-pass factor. Pitch of the coil does affect the by-pass factor. And the velocity of air as well as fin spacing affects the by-pass factor. These factors can reduce the efficiency of the process.

7. Number of rows of the fins in the opposite direction to the flow affects BPF.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: More the number of rows increases the heat transfer rate and decrease the by-pass factor. But these rows should be in the direction of flow to get desired results.
advertisement

8. Air being passed by not being in contact with the coil known to be measured as BPF.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When air flows, some of it gets in contact with the coil, and some passes directly unaffected. This by-pass process is measured as a by-pass factor and is affected by a lot of parameters.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Refrigeration & Air Conditioning.

advertisement

To practice all areas of Refrigeration & Air Conditioning, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter