Refrigeration Questions and Answers – Units of Refrigeration – 1

»

This set of Refrigeration Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Units of Refrigeration – 1”.

1. At what K is the triple point of water?
a) 0 K
b) 4 K
c) 273.16 K
d) -273.16
View Answer

Answer: c
Explanation: At 273.16 K, i.e. 0C water contains all the three forms, solid, liquid as well as gas partially.
advertisement

2. What is the relation between Celsius and Fahrenheit scale?
a) \(\frac{C}{9} = \frac{F-32}{5}\)
b) \(\frac{C}{5} = \frac{F-32}{9}\)
c) \(\frac{C}{32} = \frac{F-32}{5}\)
d) \(\frac{C}{5} = \frac{F-9}{32}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: It is derived by using the following relation, \(\frac{C}{100} = \frac{F-32}{180}\) because, in the scale developed by Fahrenheit in 1742, the freezing point of water was at 32 and boiling was at 212, i.e. 180 points difference, Whereas for Celsius scale the difference is 100 units (0C to 100C).

3. What does 298 Kelvin mean on Celsius scale?
a) 27 C
b) 25 C
c) 15 C
d) 35 C
View Answer

Answer: b
Explanation: As for conversion of Kelvin to Celsius 273 is to be deducted, hence 298 K = 298 – 273 = 25C.
advertisement
advertisement

4. What is the value of 110 C on the Fahrenheit scale?
a) 198 F
b) 383 F
c) – 73 F
d) 230 F
View Answer

Answer: d
Explanation: According to the relation, \(\frac{C}{5} = \frac{F-32}{9}\)
\(\frac{110}{5} = \frac{F-32}{9}\)
F-32 = 198
F = 230 F.

5. 1 Pascal = 1 _____
a) N/mm2
b) N/m3
c) N/m2
d) N/mm3
View Answer

Answer: c
Explanation: Pascal is the unit generally used to express pressure, which means the amount of pressure in Newton, divided by the area i.e. square meters.
advertisement

6. 1 Bar = ______
a) 1×105 N/m2
b) 1×109 N/m2
c) 1×105 N/mm2
d) 1×106 N/m2
View Answer

Answer: a
Explanation: Bar is the unit used for expressing the higher level of pressure, which means 760 mm of Hg at the sea level, which equals to 100,000 Newton.

7. 1 Bar = ______ mm of Hg.
a) 100
b) 720
c) 760
d) 360
View Answer

Answer: c
Explanation: Sometimes pressure is represented in the form of height of mercury in the tube of 1 mm2 area, i.e. 760 mm practically for 1 bar pressure.
advertisement

8. What is absolute zero temperature?
a) 0 C
b) 273 C
c) -273 K
d) -273 C
View Answer

Answer: d
Explanation: Temperature of -273 C i.e. 0 K is called absolute zero temperature, as it’s not possible to go beyond that temperature on the earth.

9. What are the temperature and pressure for S.T.P. (Standard Temperature Pressure)?
a) 0 C, 1 bar
b) 273 C, 15 bar
c) 288 K, 1 bar
d) 273 K, 1 bar
View Answer

Answer: c
Explanation: Generally, 15 C is taken as the standard temperature, i.e. 288 K and pressure is 760 mm of Hg or 1 bar.
advertisement

10. What are the temperature and pressure for N.T.P. (Normal Temperature Pressure)?
a) 0 C, 1 bar
b) 273 C, 15 bar
c) 288 K, 1 bar
d) 273 K, 1 bar
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally, 0 C is taken as the standard temperature, i.e. -273 K and pressure is 760 mm of hg or 1 bar.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Refrigeration & Air Conditioning.

To practice all areas of Refrigeration & Air Conditioning, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter