Refrigeration Questions and Answers – Units of Refrigeration – 2

«
»

This set of Refrigeration Interview Questions and Answers focuses on “Units of Refrigeration – 2”.

1. What are the pressure in the places at “a” and “b” respectively in the given graph?

a) Gauge, Absolute
b) Absolute, Gauge
c) Atmospheric, Gauge
d) Gauge, Atmospheric
View Answer

Answer: d
Explanation: Absolute pressure is the sum of Gauge pressure and Atmospheric pressure. Also, Atmospheric pressure is measured from the datum level and Gauge pressure starts above the Atmospheric pressure.

advertisement

2. What does 1 Tonne (TR) in refrigeration mean?
a) Weight of gases
b) Weight of coolant
c) Capacity of 1 tonne air to be cooled to 0 C in 24 hours
d) Capacity of 1 tonne water to be cooled to 0 C in 24 hours
View Answer

Answer: d
Explanation: 1 Tonne Rating (TR) means that the capacity is such that it can convert 1 tonne of water to ice i.e. 0C in 24 hours.

3. 1 Tonne = ______ KJ/s.
a) 2.67
b) 1.087
c) 3.5
d) 232.6
View Answer

Answer: c
Explanation: 1TR = 1000 × 335 KJ in 24 hours
= \(\frac{1000 × 335}{24 × 60}\) KJ/min
= 232.6 KJ/min = 210 KJ/min (practically taken)
= 3.5 KJ/s.
advertisement
advertisement

4. Which is the S.I. unit to measure pressure in refrigeration?
a) Newton
b) Joule
c) Pascal
d) Bar
View Answer

Answer: c
Explanation: Generally, unit like N/mm2, N/m2, KN/mm2 and MN/mm2 etc. are used but the S.I. unit used is N/m2 i.e. Pascal.

5. 0 Kelvin = ____ Celsius.
a) -273 C
b) 273 C
c) -273 K
d) 0 C
View Answer

Answer: a
Explanation: As for Temperature 273 K= 0 C, i.e. 0 K = -273 C from the temperature scale developed by Celsius.
advertisement

6. The heat removing capacity of one tonne refrigeration is equal to?
a) 210 KJ/min
b) 620 KJ/min
c) 240 KJ/min
d) 430 KJ/min
View Answer

Answer: a
Explanation: 1TR = 1000 kg × 335 KJ (Latent heat of Ice) in 24 hours
= \(\frac{1000 × 335}{24 × 60}\) KJ/min
= 232.6 KJ/min
= 210 KJ/min (practically taken).

7. What does 35 Celsius (C) mean on Kelvin scale (K)?
a) 350
b) 135
c) 308
d) 298
View Answer

Answer: c
Explanation: For conversion of a unit from Celsius to Kelvin, 273 is to added, i.e. 35 + 273 = 308 K (here).
advertisement

8. What is S.I. unit of refrigeration?
a) J/min
b) KJ/s
c) KWh
d) Kg/s
View Answer

Answer: b
Explanation: KJ/s or KW is the S.I. unit of refrigeration, which is converted to Tonnes as commercial unit.

9. 1 N/mm2 = _____ mm of Hg (mercury).
a) 1
b) 256
c) 760
d) 720
View Answer

Answer: c
Explanation: 1 N/mm2 is also called 1 Pascal which is a measure of pressure. Hence to measure 1 Pascal of pressure the height of mercury found out practically was 760 mm. So 1 N/mm2 = 760 mm of Hg.
advertisement

10. What is the S.I. unit required to measure the work done in refrigeration is?
a) Joule/kg
b) KJ/kg
c) Joule/m. s
d) Joule/s
View Answer

Answer: d
Explanation: The S.I. unit of Work done is Watt, i.e. Joule/Second. That means the amount of energy required in joules for unit time.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Refrigeration & Air Conditioning.

To practice all areas of Refrigeration for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter