Air-Conditioning Questions and Answers – Comfort Conditions – Factors Affecting Optimum Effective Temperature

«
»

This set of Air-Conditioning Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Comfort Conditions – Factors Affecting Optimum Effective Temperature”.

1. What is the value of optimum effective temperature in winter?
a) 17
b) 18
c) 19
d) 20
View Answer

Answer: c
Explanation: From the table of design conditions for comfort, we get to know that in winter, the optimum effective temperature is 19°C.

advertisement

2. What is the value of the optimum effective temperature in summer?
a) 23
b) 22
c) 21
d) 24
View Answer

Answer: b
Explanation: From the table of summer design conditions for comfort, we get to know that in summer, the optimum effective temperature is 22°C.

3. Which of the following provides the relationship between the optimum indoor effective temperature and optimum outdoor effective temperature?
a) Clothing
b) Occupants
c) Duration of stay
d) Climatic and seasonal differences
View Answer

Answer: d
Explanation: As season changes, then the relationship between the optimum indoor effective temperature and optimum outdoor effective temperature changes. This affects the optimum effective temperature for comfort.
advertisement
advertisement

4. A person with _________ clothing needs ___________ optimum temperature.
a) heavy, higher
b) heavy, lesser
c) light, higher
d) light, lesser
View Answer

Answer: d
Explanation: Clothing is one of the factors affecting the effective temperature. So, to note, a person with light clothing needs lesser optimum temperature.

5. A person with heavy clothing needs ____________ optimum temperature as compared to a person with light clothing.
a) higher
b) lesser
c) zero
d) same
View Answer

Answer: a
Explanation: Clothing is one of the factors affecting the effective temperature. So to note, a person with heavy clothing needs a higher optimum temperature than a person with light clothing.
advertisement

6. Men need a higher effective temperature than women.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Women actually need higher effective temperature than men to be comfortable.

7. What is the value of an increase in effective temperature do women need than men?
a) about 1°C
b) about 0.25°C
c) about 0.5°C
d) about 2°C
View Answer

Answer: c
Explanation: Women actually need higher effective temperature than men to be comfortable. This value differs approximately about 0.5⁰C.
advertisement

8. Which of the following is true about effective temperature between young and older people?
a) Tyoung > Told
b) Tyoung < Told
c) Tyoung ≪ Told
d) Tyoung = Told
View Answer

Answer: a
Explanation: As there is a difference between effective temperature as per gender then it also happens in the age sector. Young people need a higher effective temperature than older people.

9. What is the value of an increase in effective temperature do children need than older ones in case of maternity halls?
a) 1 to 2°C
b) 2 to 3°C
c) 3 to 4°C
d) 0 to 1°C
View Answer

Answer: b
Explanation: As there is a difference between effective temperature as per gender then it also happens in the age sector. Young people need a higher effective temperature than older people, i.e., Tyoung > Told
Hence, maternity halls are maintained 2 to 3°C more than the effective temperature needed for adults.
advertisement

10. People living in colder climate regions feel comfortable at lower effective temperature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Climatic and seasonal differences affect the effective temperature. People living in colder climate areas are comfortable with low effective temperatures than people living in warmer areas.

11. What is the effective temperature needed if the duration of stay in a room is short?
a) Higher
b) Lower
c) Much lower
d) Has no effect of duration of stay
View Answer

Answer: a
Explanation: Duration of stay does affect the effective temperature. So, if the duration is short, then a higher effective temperature is needed.

12. What is the effective temperature needed if a person is entering his office?
a) Higher
b) Lower
c) Much higher
d) Has no effect of duration of stay
View Answer

Answer: b
Explanation: Duration of stay does affect the effective temperature. So, if the duration is short, then a higher effective temperature is needed and vice-versa. When the person is entering his office, will be in the office for at least a few hours, i.e., longer duration of stay and hence, the person will need a low effective temperature.

13. What is the effective temperature needed if a person is doing a heavy activity like working with heavy loads?
a) Higher
b) Lower
c) Much higher
d) Has no effect of kind of activity
View Answer

Answer: b
Explanation: Kind of activity a person does, affect the effective temperature. If the person works on heavy loads in a factory or gym, then that person will need a low effective temperature.

14. What is the effective temperature needed if a person is sitting in a cinema hall?
a) Higher
b) Lower
c) Much lower
d) Has no effect of kind of activity
View Answer

Answer: a
Explanation: Kind of activity a person does, affect the effective temperature. If the person works on heavy loads in a factory or gym, then that person will need a low effective temperature. On the contrary, if a person is doing less activity like sitting in a hall to watch movies, then that person will need a higher effective temperature than people doing heavy work.

15. What is the effective temperature needed in a hall with a high density of occupants?
a) Higher
b) Lower
c) Much higher
d) Has no effect of density of occupants
View Answer

Answer: a
Explanation: A hall filled with a huge number of people require lower effective temperature than a hall having lesser density. Due to the radiant heat transfer from person to person.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Refrigeration & Air Conditioning.

To practice all areas of Air-Conditioning for Aptitude test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter