Fluidization Engineering Questions and Answers – Cement Clinker

«
»

This set of Fluidization Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cement Clinker”.

1. Which technology has been incorporated into production of cement clinker?
a) Fluidization
b) Pulverization
c) Cracking
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Pyzel invented cement clinker by fluidization.
advertisement

2. Pilot plant for cement clinker developed by Fuller company, had capacity of _________ tons clinker/day?
a) 20
b) 40
c) 70
d) 100
View Answer

Answer: c
Explanation: Pilot plant ranges from 65 to 85 tons clinker/day.

3. What are dimension of diameter used for reactor in the cement clinker (metre)?
a) 2.5
b) 5
c) 7.5
d) 10
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to provide proper heat transfer and for better pelletization.

4. What are preheating processes installed in the plant?
a) Raw material pretreatment
b) Air pretreatment
c) Fuel gas pretreatment
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: For better formation of clinkers, raw material, air and fuel gas but be pretreated.

5. At what temperature is the bed maintained for cement clinkering to take place (degree Celsius)?
a) 100
b) 500
c) 1000
d) 1300
View Answer

Answer: d
Explanation: High temperature is required so that powder coats the clinker pellets.
advertisement

6. How much heat is consumed in the single-stage operation(kcal/kg clinker)?
a) 500
b) 1100
c) 1500
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Based on the energy balance study, it was found that heat consumption ranges from 1050 to 1180 kcal/kg clinker.

7. What are modes of heat loses in this process?
a) Hot gas
b) Hot product solid
c) Hot air
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Heat is lost through hot gas, air and product solids.

8. How are the clinkers separated from the product mixture feed?
a) Filters
b) Sieves
c) Membrane
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Since sieves are made of metal and have strong durability and can resist the frictional force by the cement without eroding it.

9. Which equipment is used to reduce the temperature of hot solid product?
a) Coolers
b) Blowers
c) Reduce temperature
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Coolers reduce the temperature much faster compared to other modes.
advertisement

10. Which gas is used for fluidizing the feed in the reactor?
a) Fuel gas
b) Steam
c) Air
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For maintaining high temperature in order to proceed with the process.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluidization Engineering.

To practice all areas of Fluidization Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn