Fluidization Engineering Questions and Answers – Minimum Fluidizing Velocity

«
»

This set of Fluidization Engineering online test focuses on “Minimum Fluidizing Velocity”.

1. Fluidization occurs when: Drag force by the upward moving gas ________
a) Weight of the particle
b) Weight of the fluid
c) Volume of the bed
d) Pressure drop across bed
View Answer

Answer: a
Explanation: Drag force by the upward moving gas = Weight of the particle.
advertisement

2. What is the range of Reynolds number(Re) for small particles in the fluidization bed?
a) Re < 20
b) Re > 20
c) 20 < Re > 1000
d) 20 > Re < 1000
View Answer

Answer: a
Explanation: Since smaller particles require less velocity of gas to lift the particles, hence the Re is low.

3. What is the range of Reynolds number(Re) for small particles in the fluidization bed?
a) Re < 20
b) Re > 20
c) Re > 1000
d) 20 > Re < 1000
View Answer

Answer: c
Explanation: Since larger particles require large velocity of gas to lift the particles, hence the Re is large.

4. Fluidization expression is compared with which equation from fluid mechanics?
a) Euler’s equation
b) Bernoulli’s equation
c) Buoyancy equation
d) Navier–Stokes equation
View Answer

Answer: a
Explanation: Because the Euler’s equation is analogous to Fluidization equation.

5. Minimum Fluidizing equation can be expressed in terms of which physical quantity?
a) Pressure drop
b) Temperature
c) Velocity
d) Volume
View Answer

Answer: a
Explanation: Since pressure drop is required to find the exact velocity of gas required to keep the particles floating.
advertisement

6. What is the sphericity of sharp sand particles?
a) 0.67
b) 0.86
c) 0.63
d) 0.58
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on the data from the Voidage table at Minimum fluidizing conditions.

7. What is the sphericity of round sand particles?
a) 0.67
b) 0.86
c) 0.63
d) 0.58
View Answer

Answer: b
Explanation: Based on the data from the Voidage table at Minimum fluidizing conditions.

8. What is the sphericity of anthracite coal particles?
a) 0.67
b) 0.86
c) 0.63
d) 0.58
View Answer

Answer: c
Explanation: Based on the data from the Voidage table at Minimum fluidizing conditions.

9. What is the sphericity of Fisher-catalyst particles?
a) 0.67
b) 0.86
c) 0.63
d) 0.58
View Answer

Answer: d
Explanation: Based on the data from the Voidage table at Minimum fluidizing conditions.
advertisement

10. On comparison with Fluidized bed and Packed bed, which has the highest voidage?
a) Fluidized bed
b) Packed bed
c) Pressure drop
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Fluidized bed has little larger voids compared to packed bed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluidization Engineering.

To practice all areas of Fluidization Engineering for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn