Fluidization Engineering Questions and Answers – Gasification of Coal and Coke

«
»

This set of Fluidization Engineering Assessment Questions and Answers focuses on “Gasification of Coal and Coke”.

1. Winker gas generator, was the first commercial application of the fluidized bed for chemical operations, true or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It was first developed as an idea which was later fabricated for industrial purpose.
advertisement

2. What is the mesh size of coal used in winker gas generator?
a) <8
b) >8
c) <16
d) >16
View Answer

Answer: a
Explanation: Since it provides better fluidization than the other ranges.

3. What is the gas used for fluidizing the coal feed?
a) Steam
b) Air
c) Oxygen
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The mixture of Steam-air-oxygen is utilized for generating the required conditions.

4. After having a hot environment in the chamber, what is released?
a) Carbon dioxide
b) Volatile matter
c) Oxygen
d) Water vapour
View Answer

Answer: b
Explanation: Materials with low boiling point get evaporated in the furnace.

5. Where is the volatile matter used as raw gas?
a) Chemical synthesis
b) Cracking
c) Pyrolysis
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Used to produce ammonia and methyl alcohol.
advertisement

6. Why does winker gas generator does not produce enough amount of synthetic gas?
a) Temperature is kept below 1000 Celsius
b) Temperature is kept above 1000 Celsius
c) Pressure is kept at 1 atm
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: To prevent sintering of ash.

7. When temperature is kept below 1000 Celsius, what happens in the process?
a) Leads to insufficient cracking of methane
b) Leads to sufficient cracking of methane
c) Leads to sufficient cracking of ethane
d) Leads to insufficient cracking of ethane
View Answer

Answer: a
Explanation: Oxygen is not sufficient for cracking hence reducing 5 to 7 vol%.

8. What is done in order to prevent insufficient cracking of methane?
a) Secondary oxygen
b) Secondary nitrogen
c) Secondary carbon dioxide
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Secondary oxygen is injected just above the bed, causing combustion.

9. What happens when we inject secondary oxygen for combustion?
a) Raises temperature above 1000 Celsius
b) Maintains temperature at 1000 Celsius
c) Reduces further below 1000 Celsius
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Increasing the temperature will help in cracking methane.
advertisement

10. What is another problem apart from methane cracking in winker gas generator?
a) Carbon loss
b) Corrosion
c) Insufficient air supply
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: 20 to 30% of carbon is being lost by entrainment.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluidization Engineering.

To practice all areas of Fluidization Engineering Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn