Fluidization Engineering Questions and Answers – Drying and Sizing

«
»

This set of Fluidization Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Drying and Sizing”.

1. Multistage fluidized drier (below fig), was developed based on what purpose?
fluidization-engineering-questions-answers-drying-sizing-q1
a) To prevent bypassing of solids
b) To allow bypassing of solids
c) Widen the residence time distribution
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: It is main reason for decreasing efficiency in single stage drier.
advertisement

2. What if the temperature is further increased more than 74 degrees mentioned in below fig?
fluidization-engineering-questions-answers-drying-sizing-q2
a) Better drying will take place
b) Might damage the solids, or will reach boiling point of solids
c) Will take time for drying
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: It depends on the material we use, since the temperature is already mentioned it would have been tested before applying it.

3. What kind of driers are used for drying limestone, dolomite,coal, plastics?
a) Fluosolids dryers
b) Multi-stage dryers
c) Two-staged fluidized dryers
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Because it shows typical operating capabilities.

4. In two-stage dryer equipment, what is the temperature of the inlet gases on each stage from bottom?
a) 32 and 200 degrees
b) 200 and 32 degrees
c) 16 and 100 degrees
d) 100 and 16 degrees
View Answer

Answer: a
Explanation: Because it is decided from laboratory testing.

5. What is the maximum water content of the outlet limestone in fluosolids driers fluidized by combustion gas?
a) Zero
b) 0.1%
c) 1%
d) 1.5%
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on the tabular content provided by Fluosolids driers.
advertisement

6. What is the maximum water content of the outlet blast furnace slag in fluosolids driers fluidized by combustion gas?
a) 0.1-0.4%
b) 0.4-0.8%
c) 0.8-1.2%
d) 1.2-1.6%
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on the tabular content provided by Fluosolids driers.

7. What is the temperature of bed in fluosolids driers fluidized by combustion gas for limestone?
a) 94-107 degrees
b) 150-200 degrees
c) 60-65 degrees
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on the tabular content provided by Fluosolids driers.

8. What is the temperature of bed in fluosolids driers fluidized by combustion gas for blast furnace slag?
a) 94-105 degrees
b) 150-200 degrees
c) 60-65 degrees
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on the tabular content provided by Fluosolids driers.

9. What is the temperature of bed in fluosolids driers fluidized by combustion gas for coal?
a) 94-105 degrees
b) 150-200 degrees
c) 60-65 degrees
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Based on the tabular content provided by Fluosolids driers.
advertisement

10. What is the maximum water content of coal in fluosolids driers fluidized by combustion gas?
a) 0.1-0.2%
b) Zero
c) 1-2%
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on the tabular content provided by Fluosolids driers.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluidization Engineering.

To practice all areas of Fluidization Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn