Fluidization Engineering Questions and Answers – Fluid Coking

«
»

This set of Fluidization Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fluid Coking”.

fluidization-engineering-questions-answers-fluid-coking-q1
1. Based on the above diagram, what is present just about the reactor in the fluid coking unit?
a) Heater
b) Condenser
c) Slurry recycle
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: It is implied to collect the dust impurities as slurry.
advertisement

2. What is the percentage of coke obtained from the fluid coking unit?
a) 53-60%
b) 67-79%
c) 88-93%
d) 93-100%
View Answer

Answer: c
Explanation: Based on the experimental data it was found that the coking unit can get upto 93% of coke product.

3. What is the side product formed along with coke products?
a) Gas oil
b) Water
c) Carbon dioxide
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The equipment was developed to produce coke as well as gas oil.

4. What is the particle size of the coke formed in the product?
a) 20 mesh
b) 50 mesh
c) 100 mesh
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the meshes come in the range of the product particle sizes.

5. Why is the fractionator present on the top of the reactor?
a) Separate gas oil
b) Separate dust particles
c) Separate oil particles
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The un-condensed gas oil is separated from other impurities and sent to other condenser.
advertisement

6. What if we don’t have a slurry recycler on top of the reactor in coking unit?
a) Hard to separate gas oil
b) More easy to separate gas oil
c) Helps in the condensing gas oil
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Impurities present will make gas oil to difficult to separate.

7. What is the temperature range possibly applied in the coking unit?
a) 480-570 degrees
b) 570-680 degrees
c) 680-740 degrees
d) 740-890 degrees
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the optimum range for the coking to take place and to move it to higher temperature.

8. What should be introduced in the reactor to maintain satisfactory size distribution of coke?
a) Coke particles
b) Steam
c) Gas oil
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Coke fines are introduced to help in propagation of crystal growth.

9. Why do we need a heater along with the reactor in coking unit?
a) Regenerator
b) Recycle
c) Reuse
d) Reheat
View Answer

Answer: d
Explanation: We are reheating coke at higher temperature for removing moisture.
advertisement

10. What temperature should be maintained in the heater before the coke product comes out?
a) 480-570 degrees
b) 590-650 degrees
c) 680-740 degrees
d) 740-890 degrees
View Answer

Answer: b
Explanation: For drying of moisture in the coke.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluidization Engineering.

To practice all areas of Fluidization Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn